Medicína

Schustera dnes propustí z vídeňské nemocnice, diagnóza neznámá


Kategorie: Aktuality 
30.srpen 2002
Slovenský prezident Rudolf Schuster, který je od úterý hospitalizován ve vídeňské Všeobecné nemocnici, bude dnes propuštěn do domácího ošetření.

Ani rakouští odborníci po několika doplňujících vyšetřeních nezjistili příčinu jeho onemocnění. Lékaři a Schuster to oznámili dnes ve Vídni na tiskové konferenci. Jak řekl ČTK prezidentův osobní lékař Peter Mayer, hlava státu bude převezena do svého bratislavského domu. Podle vídeňského lékaře Wolfganga Graningera nemocnice propouští Schustera v "dobrém stavu". Místní lékaři však ani po dvou dnech dalších vyšetření nedokázali zjistit, co prezidentovi způsobilo zdravotní potíže a horečky. Podle Graningera ve vídeňské nemocnici byla Schusterovi provedena pouze doplňující vyšetření, jako například testy za pomoci magnetické rezonance. V bratislavské Vojenské nemocnici se hlava státu podrobila "všem vyšetřením, která se musejí a mají v takových případech provést," řekl Graninger. Zároveň ocenil práci svých slovenských kolegů. Profesor odhaduje, že Schusterovu nemoc by mohla způsobit například bakteriální infekce, nevyloučil však také další příčiny, jako například zánět žlučových cest. Zcela nevyloučil ani možnost otravy, i když připustil, že taková možnost je "velmi malá". Tiskové konference se zúčastnil také sám Schuster, na němž nebyly znát žádné vnější příznaky nemoci. Protože briefing nebyl tlumočen z němčiny, prezident mluvil v obou jazycích. Řekl, že sám chce být propuštěn do domácího ošetření. "Mé tělo se zdá být silnější," zhodnotil svůj zdravotní stav. Řekl dále, že pro vídeňskou nemocnici se rozhodl na radu svého rakouského kolegy Thomase Klestila a všechny náklady na léčbu si bude hradit ze svého. Novinářům řekl, že slovenským lékařům důvěřuje, ne však všem: "Každý pacient má lékaře, kterým důvěřuje, a lékaře, kterým nedůvěřuje." Těm bratislavským lékařům, kteří o něj pečovali v roce 2000, do doby, než byl po proděravění tlustého střeva převezen v kritickém stavu do nemocnice v Innsbrucku, prý ale nedůvěřuje. Prezident na dotaz ČTK popřel, že by jeho nemoc mohla být způsobena špatnou životosprávou, jak o tom spekuloval slovenský tisk. "Spíš se v práci přepínám. Připouštím, že neznám osmihodinovou pracovní dobu," řekl.

Sám nevěří, že by mohl být otráven, a svému synovi Petrovi, který podal kvůli podezření z možné otravy trestní oznámení na neznámého pachatele, prý doporučí, aby jej stáhl. "Může se to potvrdit, ale i vyvrátit. Udělal jsem pouze to, co každý normální občan, když jsem měl podezření," řekl na dotaz ČTK o trestném oznámení Peter Schuster. Podle prezidentova syna lékaři za sedm nebo osm dní nedokázali stanovit diagnózu. "Sami lékaři přišli s touto teorií (prezidentova otrávení) a já jsem pouze požádal orgány činné v trestním řízení, aby to vyšetřily." Po dnešní výzvě svého otce Peter Schuster zváží, zda trestní oznámení nestáhne. "Poradíme se - vždy jsem otce poslechl." Schuster byl poprvé hospitalizován s horečkami před týdnem. Jeho stav se ale o víkendu opětovně zhoršil a byl převezen do Vojenské nemocnice, kde se lékaři marně pokoušeli stanovit u něj diagnózu. Do vídeňské Všeobecné nemocnice byl dopraven vlastní limuzínou 27. 8. 2002.

Autor: Zdroj ČTK