Medicína

Chlór ze Spolany způsobil zdravotní komplikace záchranářům


Kategorie: Aktuality 
29.srpen 2002
Chlór unikající z neratovické Spolany způsobil zdravotní potíže několika záchranářům, kteří se v továrně účastnili protichemického zásahu.

Podle dnešních Lidových novin (LN) ošetřili lékaři několik hasičů na místě, někteří záchranáři byli dokonce hospitalizováni. Většinou utrpěli poranění kůže na různých částech těla. Vedení Spolany ale dosud žádný případ zdravotních komplikací hasičů nepřiznalo. "Nevím o nikom," řekl LN Tomáš Zikmund, mluvčí Unipetrolu, který Spolanu ovládá. Profesionálním hasičům pomáhali ve Spolaně i hasiči podnikoví. "Jeden muž z naší jednotky se nadýchal chlóru a byl na pozorování," potvrdil deníku Jan Grunhof, šéf hasičů podniku Fatra Napajedla. Spolaně způsobily problémy s chlórem záplavy.

Poprvé unikl chlór ze zatopené továrny 15. srpna, podruhé o dva dny později a naposledy 23. srpna. Dvakrát musel být kvůli úniku plynu vyhlášen třetí stupeň chemické pohotovosti. Podle odborníků naměřené koncentrace nepředstavovaly riziko pro zdraví lidí, chlór však poškodil porost v okolí továrny. Chlór nyní z nového skladu chemičky odčerpávají specialisté. Všechen chlór by mohl být odčerpán v pátek.

Autor: Zdroj ČTK