Žena a zdraví

Ozdravné vlasové kúry


Kategorie: Jak o sebe pečovat? 
27.srpen 2004
Běžná péče o vlasy je zbavuje nečistot, dodává lesk a vitaminy, odlehčuje vlasovou pokožku a vyživuje ji.

Vlasy však velmi ocení, pokud jim občas dodáte intenzivnější kúru. Vlasové zábaly pomáhají obnovit strukturu vlasu, který je poškozený např. mechanickým namáháním (gumičky, utažené culíky), barvením nebo odbarvováním, stresem nebo přírodními vlivy. Stejně jako pleťové masky je dobré 2-3x měsíčně užívat i vlasové zábaly, jejichž složení je velmi jednoduché.

Přírodní vlasové zábaly se aplikují na pečlivě umyté vlasy bez kondicionéru. Na zábal se dá igelit a teplý ručník nebo pro urychlení účinku se takto zabalené vlasy mohou fénovat. Je třeba vydržet minimálně 20-25 minut. Pro všechny typy vlasů lze kombinovat vaječný žloutek s rostlinným olejem a citronovou šťávou, ricinový olej s bílým jogurtem a rumem nebo mandlový olej s heřmánkovým odvarem.

Na mastné vlasy působí příznivě tuhý bílkový sníh, který se nechá působit do zaschnutí. Balzám na suché vlasy je olivový olej nebo olej z pšeničných klíčků zahřátý na 40 °C a promíchaný se žloutkem. Proti padání vlasů pomáhá vtírání cibulové šťávy s trochou koňaku nebo odvar z lopuchu.

 Lesk dodá medová kúra ze dvou bílků smíchaných se dvěma lžícemi medu a několika kapkami olivového oleje. Proti lupům působí odvar z chmele nebo kopřivová kúra z jedné lžičky kopřivové tinktury a 1/4 litru vody. Touto směsí se pokožka promasíruje a neoplachuje. Vlasy se budou krásně lesknout po směsi dvou vajec a stejného objemu olivového oleje, která se po umytí vmasíruje do vlasů a pokožky hlavy. Hebkost dodá kúra z bílého jogurtu, který se nanese do vlasů a nechá působit 20 minut, pak se vymyje vlažnou vodou.

Enzymy a proteiny obsažené v mléčném produktu vlasy čistí a zjemňují. Oplachovací kúra z jednoho šálku zvětralého piva a tří šálků vody zaručí ochablým vlasům novou sílu a dodá jim pěkný lesk.

Nepoddajné vlasy rozmotá kúra z oregana. Půl šálku oregana smíchejte se lžičkou vanilkového extraktu a šálkem vody a nechte 30 minut povařit na mírném plameni. Tekutinu přeceďte a po vychladnutí vmasírujte do vlasů. Tmavé vlasy se budou třpytit po šalvěji. Kúra se připraví z půl čajového šálku čerstvých lístků šalvěje, který se přelije vařící vodou. Nechte ji vychladnout, zceďte a přelijte přes čisté umyté vlasy. Vyživovací kúru si připravte z jedné lžíce mandlového oleje, 2 lžic medu a přidejte trochu vanilkového extraktu. Naneste na vlhké vlasy a po 15 minutách důkladně smyjte.

Hotové kúry
Na trhu je veliký výběr, protože takřka každý výrobce vlasové kosmetiky vyrábí alespoň jeden druh vlasové masky nebo vlasového zábalu. Je nutné si pečlivě přečíst návod, aby byl zábal určen pro požadovaný typ vlasů. I zde platí, že pro zvýšení účinku je dobré vlasy zakrýt igelitem a teplým ručníkem. Je možné volit mezi čistě přírodními (například s výtažky ovoce), bahenními (většinou obsahují bahno z Mrtvého moře) nebo parfémovanými kúrami. Pro teplé slunečné měsíce jsou vhodné letní zábaly z řady sluneční kosmetiky, které jsou speciálně určené pro vlasy poškozené sluncem nebo mořskou vodou. Preventivně se mohou kúry aplikovat už před vystavením vlasů silnému slunci.

Autor: Gabriela Maděričová