Onemocnění kloubů

Dna - nemoc králů


Kategorie: Onemocnění kloubů 
26.červen 2005
Dna (arthritis uratica) je velmi nepříjemné a bolestivé onemocnění pohybového aparátu.

Vyznačuje se zvýšeným množstvím kyseliny močové v těle, resp. přítomností krystalů solí této kyseliny (urátů) v kloubních chrupavkách, v okolí kloubů, ve šlachách, a dokonce i v ušních boltcích. Dále se zde hromadí nukleové kyseliny, které dovede lidské télo metabolizovat jen v omezené míře. Tyto krystaly mohou způsobovat jak mechanické obtíže, tak i působit na bílé krvinky a tím zapříčinit vznik zánětu. Ten se potom projevuje jako tzv. dnavý záchvat.

Kyselina močová (trihydroxopurin) je běžným odpadním metabolitem plazů či ptáků. V lidském těle má tuto funkci močovina - s kyselinou močovou ve větším množství si naše tělo neumí zcela poradit, a proto ji ukládá (což je nepříjemné).

Deoxyribonukleové (DNA) a ribonukleové (RNA) kyseliny přijaté v potravě tělo rozkládá a jejich stavební jednotky používá pro tvorbu vlastních nukleových kyselin. To však dovede lidský organismus jen v omezené míře, a zbylé nukleové kyseliny se proto hromadí a také způsobují dnu.

Tyto nukleové kyseliny (nositele genetické informace) obsahuje každá živá buňka - živočišné buňky jich však obsahují procentuálně mnohem více než buňky rostlinné. Z tohoto důvodu dnou (z historického pohledu) trpěli spíše lidé z vyšších vrstev, kteří jedli mnohem více masa. Proto se někdy také skutečně hovoří o nemoci králů.

Ze stejných důvodů je prozatím utopií využívat mikrobní biomasu jako náhradní zdroj bílkovin - má totiž vysoký obsah nukleových kyselin (okolo 10 %). V praxi by bylo nutné tento obsah snížit na asi 2 %, což by však značně prodražilo výrobu.

Na to, zda dna vznikne, mají vliv i další faktory. Jedním z nejdůležitějších je pohlaví - u mužů se dna vyskytuje 20x častěji než u žen. To je způsobeno nejspíše hormony, neboť u mužů začína zpravidla již v období pohlavní zralosti, zatímco u žen až po klimakteriu.

Dna sama o sobě má čtyři stadia. V prvním zaznamenáváme pouze zvýšenou hladinu kyseliny močové v krvi. Tato latentní dna předchází o mnoho let manifestaci kloubních obtíží. V další fázi nastupují dnavé záchvaty (akutní dnavá artritida). Akutní záchvaty nastupují velmi rychle. Bolest se objeví v některém kloubu - nejčastěji na palci nohy. Po několika hodinách se prudce vystupňuje tak, že nemocný nesnese ani lehký otřes lůžka, ani tlak lehké přikrývky a nemůže si obout ani jakoukoliv obuv. Má zimnici a zvýšenou teplotu. Kloub je oteklý, kůže rudá, napjatá, lesklá. Záchvat pochopitelně může postihnout i jiný kloub než na palci, většinou se však jedná o některý z kloubů na nohách. Někdy může být postiženo i několik kloubů současně. V jiných případech se bolest může stěhovat z jednoho kloubu do druhého, a tak nemocný nevychází ze záchvatu (tzv. polyartikulární forma dny).

V údobí mezi záchvaty je nemocný naštěstí bez jakýchkoliv obtíží. U některých nemocných se však intervaly mezi dnavými záchvaty zkracují, současně však ztrácejí na prudkosti. Opakujícími se záněty a dalším hromaděním solí kyseliny močové a nukleových kyselin dochází k druhotným artrotickým změnám, jejichž výsledkem mohou být deformace kloubů s omezením kloubní pohyblivosti. Tím vzniká poslední stadium dny - tzv. chronická deformující dnavá artropatie.

Dna je také často spojena s onemocněním ledvin. Snížená funkce ledvin, a tím i jejich snížená schopnost vylučovat odpadní dusíkaté látky (močovina a kyselina močová), může být také jedním z faktorů podílejících se na vzniku dny. Spolu s tím dochází ke vzniku ledvinových kamenů. V konečné fázi může dojít i k selhání ledvin.

Jako další doprovodné komplikace může nastat onemocnění močových cest, trávicí obtíže (nadýmání, pálení žáhy, průjmy, pálení v konečníku), bolesti hlavy, bolesti svalů a svalových úponů. Nápadné jsou i kožní změny - zejména ekzémy a poruchy nehtů (bělavé zakalení a třepivost).

Dnavý záchvat se léčí klidem na lůžku, dietou a léky, které určí lékař. Důležitá je však dlouhodobá léčba, prevence dnavých záchvatů a vzniku chronické dnavé artropatie. Zde hraje největší roli dieta - potraviny s minimálním množstvím nukleových kyselin (rostlinná strava) a alkalické minerální vody, které napomáhají rozpouštění kyseliny močové. Při této dietě není nutné omezit čaj, kávu či kakao, určitě je však nezbytné vyloučit alkohol.

Autor: Mgr. Jiří Široký