Medicína

Projekt ""Prevence rakoviny tlustého střeva a konečníku""


Kategorie: Aktuality 
21.červen 2002
Rakovina tlustého střeva a konečníku je v ČR nejčastějším zhoubným nádorem trávicího traktu. Výskytem onemocnění se naše republika řadí na první místo ve světě.

Varující je, že se u nás počet nových nemocnění za posledních třicet let více než ztrojnásobil, a že každý rok u nás umírá na kolorektální karcinom 5000 lidí. Přitom včasná diagnóza znamená až 90% možnost úspěšného léčení. V letech 1985-91 se uskutečnil ve všech krajích České republiky velký screeningový program bezpříznakových jedinců ve věku od 40-60 let. Zahrnoval téměř 110 000 osob. V roce 1997-98 se uskutečnila další akce, která potvrdila význam preventivního šetření a při analýze náklady-užitek prokázala význam časné diagnostiky. Závěry potvrdily krátkodobé diagnostické a terapeutické náklady a úsporu hrubého národního produktu. Po zveřejnění výsledků studií se stalo toto téma předmětem zájmu Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97. Z iniciativy Nadace byl zahájen v ČR od druhé poloviny roku 2000 program vyhledávání kolorektálního karcinomu u populace starší 50 let věku. Sledování se opakuje každé dva roky. Screening prováděný testem na skryté (okultní) krvácení z konečníku, tzv. haemoccultem, je součástí preventivních prohlídek a je hrazen zdravotními pojišťovnami.

K prevenci onemocnění patří také výživa s dostatečným množstvím antioxidantů, vitaminu E, C, stopových prvků a vlákniny a zdravý způsob života. Národní informační kampaň projektu "Prevence rakoviny tlustého střeva a konečníku" bude znovu  připomínat veřejnosti i zdravotníkům všechny zásady prevence. Je připravena jako dlouhodobý osvětový projekt (do roku 2004). Zahájena bude letos v červenci putováním "modrého autobusu" po 13 českých městech. Dále bude obsahovat osvětovou inzertní kampaň, informační servis v mediích, tiskové konference a setkání v jednotlivých regionech, on-line poradny, benefiční koncerty apod. Pro odbornou veřejnost to budou především semináře.

Symbolickým zakončením bude Světový gastroenterologický kongres na podzim roku 2004 v Praze. Akce byla představena 19. 6. 2002 v Míčovně Pražského hradu manželkou prezidenta republiky paní Dagmar Havlovou, spolupracujícími odborníky (prof. MUDr. Přemysl Frič, DrSc., ÚVN, MUDr. Miroslav Zaoral, PhD., ÚVN, MUDr. Petr Tláskal, CSc., FN Motol), partnery (VZP, ČLS JEP, Liga proti rakovině) a sponzorujícími společnostmi (Olympus, Danone, Emco).

Autor: zpracováno redakčně