Medicína

Lidé mají tendenci důvěřovat těm, kdo se jim podobají


Kategorie: Aktuality 
20.červen 2002
Lidé více důvěřují těm, kdo vypadají jako oni. Vyplývá to ze studie McMasterovy univerzity v Hamiltonu v kanadské provincii Ontario.

Tím by se i vysvětlovalo, proč mají mladí lidé sklony vybírat si přátele a partnery mezi lidmi, kteří jim jsou podobní.

Podle Lisy DeBruineové z hamiltonské univerzity jsou prý lidé ochotni důvěřovat i úplně cizím jedincům, pokud mají podobné rysy tváře. Výsledky prý svědčí o jisté formě biologického protežovaní.

Samotný pokus, z něhož studie vychází, byl velmi jednoduchý: testované osoby měly hrát hru s penězi, přičemž jeden z hráčů byl fiktivní soupeř, jehož tvář byla zobrazena na počítačovém monitoru. Hráči měli na vybranou: buď rovnoměrně rozdělit menší finanční částku anebo svým soupeřům důvěřovat a rozdělit mnohem větší obnos. Podle podstaty hry mělo být výhodnější jednat sobecky, ale když "pokusní králíci" nevědomky hráli proti počítačem zdeformované vlastní podobizně, měli prý mnohem výraznější tendence být velkorysí. Naopak při hře proti soupeřům s cizí podobou se spíše projevovali jako sobci a byli méně důvěřiví.

Jak napsal deník The Independent, DeBruineová se domnívá, že výsledky testu potvrzují hypotézy některých teoretiků evoluce, podle nichž jsou lidé, podobně jako některá zvířata, biologicky naprogramováni na identifikaci fyzických rysů, které by mohly stanovit úzké genetické vazby.

Autor: Zdroj ČTK