Medicína

Číňané si chtějí dát operovat jazyk, aby mluvili lépe anglicky


Kategorie: Aktuality 
20.červen 2002
Číňané, kteří jsou připravení udělat vše pro svou kariéru, si chtějí dát operovat jazyk, aby zlepšili svou výslovnost angličtiny.

Tito "zdraví nemocní" jsou přesvědčeni, že výslovnost Shakespearova jazyka vyžaduje, aby jim lékaři operovali podjazykovou uzdičku, řekl agentuře AFP šanghajský lékař Čchu Ťien.

 "Minulý měsíc jsme měli několik případů. Všichni tito pacienti mluví čínsky dokonale. Žádali, abychom jim operovali uzdičku pod jazykem, aby mohli mluvit čistou angličtinou," prohlásil Čchu Ťien, který se zabývá estetickou chirurgií. Uvedl, že odmítl operovat všechny pacienty, jejichž jazyk nebyl znetvořen.

Mezi žadateli prý byla patnáctiletá dívka, jejíž matka chtěla, aby konečně byla s to správně vyslovovat anglické "r". Dalším případem byl sedmadvacetiletý muž, jemuž již dvakrát odmítli vystavit vízum pro studium ve Spojených státech. Chtěl být operován před třetím pohovorem o vízu, protože byl přesvědčen, že neuspěl kvůli svému silnému přízvuku. A ten podle jeho mínění má na svědomí jeho příliš "neohebný" jazyk.

Autor: Zdroj ČTK