Medicína

Firmy zavádějí zvláštní pitné režimy


Kategorie: Aktuality 
20.červen 2002
Kvůli tropickým vedrům zahájila řada firem na Ostravsku speciální pitné režimy. Lékaři ostravské fakultní nemocnice již ošetřili první lidi, kteří kvůli nedostatku tekutin zkolabovali.

Zdravotní problémy mají především lidé se srdečními chorobami a senioři. Lidé by v takovém počasí měli vypít denně asi čtyři litry tekutin, řekla ČTK staniční sestra z centrálního příjmu interní ambulance Jarmila Kociánová. Kolapsy z veder se projevují mdlobami, nechutenstvím či žaludeční nevolností.

Vysokému riziku dehydratace jsou pravidelně během tropických teplot vystavováni řidiči hromadných dopravních prostředků. Vedení ostravského dopravního podniku jim proto zdarma zajišťuje přísun tekutin. "Pokud teplota v 10:00 překročí 25 stupňů C, dostávají vedrem ohrožení zaměstnanci rozpustné multivitamínové nápoje. Navíc na 27 místech máme přístroje, které vyrábějí sodovou vodu," řekl ČTK mluvčí podniku.

Také vedení stavební společnosti ODS-Dopravní stavby Ostrava dbá na to, aby její zaměstnanci dodržovali pitný režim. "Na všech odloučených stavbách mají k dispozici láhve s minerálními vodami," řekl ČTK pracovník společnosti Stanislav Hyvnar.

Vedra trápí i zvířata v ostravské zoologické zahradě, největší problémy mají severské druhy. Například ledním medvědům zaměstnanci zoo napustili vodou příkopy ve výběhu. Pro sněžné levharty se vytváří speciální vodní mlha. "Když je delší dobu horko, děláme jelenům bahniště, aby se mohli zchladit," řekl ČTK pracovník zahrady Stanislav Derlich. Ošetřovatelé preventivně ostříhali lamy.

Zatímco většina zaměstnavatelů má s horkem jen starosti, majitelé restaurací jsou spokojeni. Venkovní zahrádky v centru Ostravy praskají ve švech a najít volné místo se podobá zázraku. Radují se také děti, které se neváhají osvěžit v řadě kašen a fontán.

Autor: Zdroj ČTK