Žena a zdraví

Opalování


Kategorie: Péče o pleť 
20.červen 2004
Sluneční záření v nadměrných dávkách může vážně poškodit zrak a kůži. Toto poškození vzniká na podkladě chemických, tepelných a biologických vlivů, kterým je kůže vystavena po celý život.

Je-li kůže exponována slunci, drobné žilky se rozšiřují, jejich stěna řídne a některé drobné krevní cévy dokonce zcela vymizejí. Nedostatkem krevního zásobení dostává kůže matný, nažloutlý nádech. Bez zajímavosti nejsou odhady, že 75 % celoživotní dávky škodlivého UV záření pohltí do věku 20 let – díky dětskému hraní si venku na slunci. Účinky slunečního záření se s věkem hromadí a sčítají. Náhlé prudké slunění neopálené kůže, ale i dlouhodobé vystavování slunečnímu záření způsobuje vážná rizika vzniku rakoviny kůže, která se v poslední době vyskytuje čím dál častěji. Nejzávažnější příčinou je sluneční záření.

 

Před vznikem rakoviny kůže je možné se chránit. Většina nádorů kůže je vyléčitelná, pokud se s léčbou začne včas.


 

Ultrafialové paprsky
Slunce produkuje viditelné světlo, infračervené paprsky a ultrafialové paprsky (UVA, UVB, UVC), z nichž pouze UVA a malé množství UVB pronikne až na náš zemský povrch. Ostatní je zastaveno ozonovou vrstvou. UVA dávají kůži rychle (ale krátkodobě) opálený vzhled. Jsou sice méně škodlivé než UVB, ale vyvolávají předčasné stárnutí kůže a prohlubují  poškození způsobené paprsky UVB. Paprsky UVB opalují pokožku pomaleji, ale také s trvalejším efektem. Stimulují tvorbu kožního pigmentu, melaninu, takže kůže při jejich dlouhém působení zhnědne nebo zčervená, jsou tedy viníkem spálení kůže. Poškozují kožní buňky a tím způsobují předčasné stárnutí kůže a přispívají ke vzniku rakoviny kůže. Nejškodlivější jsou UVC paprsky, ale naštěstí jsou většinou pohlceny atmosférou dříve, než proniknou na Zemi.

 

Kožní fototypy
Kožní fototypy jsou skupiny, do kterých se lidé rozdělují především podle barvy kůže a její odolnosti vůči slunečnímu záření. Protože je individuální, každý by měl zvolit ochranné prostředky podle toho, jak kůže na slunce reaguje, zejména je třeba najít si ochranný faktor, při jehož používání kůže nezčervená.
Fototyp 1 - bílá pleť, na slunci zčervená, nezhnědne - opalování je třeba se vyhnout.
Fototyp 2 - světlejší pleť, nejdříve zčervená, pak zhnědne, typický pro obyvatele ČR.
Fototyp 3 - snědá pleť, málokdy se spálí.
Fototyp 4 - olivová pleť, kůže nikdy nezčervená, je snědá i bez slunění.

 

Nebezpečí
Zvláště u moře a na sněhu se zvyšuje riziko poškození kůže, neboť odraz slunečních paprsků od vody, písku a sněhu zvyšuje sílu jejich působení. Sluneční záření je nejsilnější mezi 11. a 15. hodinou. Sluneční paprsky pronikají zčásti i mraky a látkou, tudíž ani slunečník nás před poledním sluncem úplně neochrání. Pozor na opalování na větru, kdy chladný vánek ochlazuje kůži, a snižuje tak pocit horka. Vyšší výskyt kožních nádorů je způsoben tím, že lidé, kteří se namažou krémem s ochranným faktorem, se na něj stoprocentně spoléhají a leží na slunci mnohem déle, než je zdrávo.

Nejcitlivější skupinou jsou děti, takže novorozenci a malé děti do dvou let by se přímému slunci vůbec neměli vystavovat. Starší děti by měly být na slunci minimálně. Samozřejmou by měla být ochrana hlavy, sluneční brýle s UV filtrem. Krémy by měly mít ochranný faktor 15 a více. Měl by se dávat pozor na léky, např. některá antihistaminika, antibiotika, psychofarmaka, barbituráty, kontraceptiva, umělá sladidla, léčebné krémy a masti zvyšují citlivost na sluneční paprsky. Pozor také na pití alkoholu, který zvyšuje přirozenou únavu ze slunce a usnutí na slunci je největším nebezpečím.

 

Pravidla opalování
- Ochranný přípravek se nanáší na kůži každé 2 hodiny a bezprostředně po koupeli nebo propocení. Ale pozor: ochranný faktor se opakovaným namazáním neznásobuje.
- Ochrana faktorem nejméně 25 by měla být použita na místa, kde se vyskytují pigmentové skvrny.

- Vysoký ochranný faktor by měl být použit na zvlášť citlivá místa, jako lícní kosti, nos, rty.

- Se sluněním začínat postupně.

- Používat běžné kosmetické výrobky určené k péči o pleť a vlasy obsahující UV filtry.

- Chránit hlavu před úžehem vhodným kloboukem.

- Chránit oči používáním slunečních brýlí s filtrem proti UV záření.
- Dodávat tělu dostatek tekutin a doplnit vitaminy a minerální látky, tudíž je vhodné konzumovat minerální vody, ovocné šťávy a mošty či chlazený čaj s citronem.
- V našem podnebném pásmu by se měly používat přípravky s ochranným faktorem minimálně od května do září, a to vždy při delším pobytu na slunci. Paprsky se totiž odrážejí od světlých ploch, prostupují hladinou vody i přes větve stromů, sluneční záření prochází i mraky.
-  Na sluníčku nepobývat mezi 11. a 15. hodinou.
- Faktor opalovacího krému se má vybírat podle typu pleti a toho, pro jakou oblast se bude krém používat. U nás by se měl používat minimálně faktor 10, u moře 15. Čím citlivější kůže, tím vyšší ochranný faktor.
- "Sun block" přípravky, které mají ochranný faktor kolem 60, nepropustí 99 % záření. Obsahují filtry, od kterých se paprsky odrážejí.
- Je lepší kupovat přípravky obsahující vitamin E - má antioxidační účinky, tudíž ničí škodlivé volné radikály, které v kůži vytváří sluneční záření.
- U nižších ochranných faktorů platí, že čím je faktor vyšší, tím znatelnější je rozdíl v kvalitě ochrany.
- Od faktoru patnáct se už účinky zvyšují jen nepatrně. Ale každé procento ochrany navíc je dobré.
- Přes léto je lepší místo na tělo nanést parfém nebo deodorant na oděv, protože místo, kam se tyto přípravky nanesou, na slunci zčervená, poté zhnědne, a tento stav je nevratný.
- U lehčích forem spálení stačí zklidnit kůži mlékem po opalování nebo panthenolem, při těžších popáleninách je třeba okamžitě vyhledat lékaře.
- Nikdy se spálenou kůží nechodit na sluníčko.
- Pokud máte alergii na sluneční záření, je jediný řešením nechodit na sluníčko a když už, tak používat přípravky s faktorem 60 a více, tzv. total sun block.
- Přípravky nanášejte na kůži asi půl hodiny přes sluněním.
- Opalovací přípravky nechávejte ve stínu, horko filtr znehodnotí.
- Nezapomeňte, že rychleji se spálíte u moře a na sněhu, protože sníh, voda a písek odrážejí sluneční paprsky.
- Záludné je opalování, když fouká vítr, ten ochlazuje kůži a snižuje pocit horka.
- Samoopalovací krémy pouze dodají pokožce barvu, takto „opálená“ kůže se může na slunci spálit.

 

Jak udržet bronzové opálení?
K udržení hnědé barvy pokožky nejlépe pomůže vitamin A – beta karoten, který je obsažen např. v mrkvi, meruňkách, listové zelenině. Citrusové plody pleť zesvětlují. Po každé koupeli či sprchování je nutné namazat se tělovým mlékem. V malé míře neublíží solárium, po něm se ale věnujte své pleti jako po opalování na slunci.

Autor: Gabriela Maděričová