Devitalizace

Svaz pacientů k současnému stavu devitalizace


Kategorie: Devitalizace 
16.květen 2002
Na semináři pořádaném Svazem pacientů 13. května 2001 byla veřejnost seznámena s výsledky jednání Svazu pacientů s ministrem zdravotnictví.

Zkrácený záznam jsme již publikovali na našich stránkách. Znovu bylo připomenuto, že ministr zdravotnictví není proti Fortýnově metodě devitalizace a po zvážení právní analýzy rozhodne o dalším postupu. Své rozhodnutí termínoval 15. květnem 2002. Podle L. Olejára je možné v současnosti provádět devitalizaci tam, kde se výkon provádí na žádost informovaného pacienta po dohodě s lékařem.

Během jednání vystoupil MUDr. Kamil Jurkovič ze Slovenska se svými dlouholetými zkušenostmi s léčbou nádorového onemocnění blokádou metabolismu nádorů pomocí ovlivnění činnosti štítné žlázy.

Při této příležitosti představil svou knihu Liečba onkologických ochorení blokádou metabolizmu nádorov. Upozornil na nutnost soustavné podpory imunitního systému během celé léčby. V publikaci uvádí velký soubor pacientů, přičemž spolupracuje s lékaři všech odborností.

Vystoupení slovenského lékaře potvrdilo mimo jiné, že je více cest a přístupů k léčbě zhoubného bujení. Tomu odpovídá i rozsáhlý výzkum v této oblasti. Různé postupy by si neměly konkurovat. Zodpovědný lékař by měl hledat vždy nejvhodnější přístup k pacientovi a nejvhodnější léčbu pro dané nádorové onemocnění.

Pro zájemce:
4. června 2002 na programu ČT1 v obvyklý čas bude vysílání Klekánice věnováno opět devitalizaci.

Autor: zpracováno redakčně