Devitalizace

Nová situace v otázkách kolem devitalizace?


Kategorie: Aktuality Devitalizace 
30.duben 2002
Na mimořádné tiskové konferenci Svazu pacientů 26. dubna 2002 v Praze byli novináři upozorněni na nové skutečnosti.

Po rozboru celé situace kolem devitalizace s některými zdravotnickými (chirurgickými) pracovišti došel Svaz pacientů k těmto závěrům:

 Vzhledem k tomu, že s devitalizačním principem má mnoho společného například Leksellův gama nůž, právě tak jako běžně prováděné kryochirurgické zákroky na chirurgických pracovištích (IKEM), nejedná se o novou metodu, která by vyžadovala schvalování protokolů a povolení MZ ČR. Jedná se jen o modifikaci metody, která je známá a používá se v České republice mnoho let (u modifikací postupů schvalování odborníků není nutné). Analogicky z tohoto důvodů nejsou trestní ani ti, kteří Fortýnovu metodu devitalizace provedou. Názor je podpořen vyjádřením JUDr. Petra Folprechta z Advokátní kanceláře v Praze 4 i právní analýzou zákonnosti devitalizace, jejímž autorem je přísedící soudce Trestního senátu Městského soudu v Praze Michal Roček.

Na základě tohoto nového pohledu a skutečností bude prezident Svazu pacientů s dalšími zástupci jednat znovu s ministrem zdravotnictví, a to v úterý 30. 4. 2002 v dopoledních hodinách.

Autor: zpracováno redakčně