Medicína

Na Tchaj-wanu klonovali prasata za pomoci lidských buněk


Kategorie: Aktuality 
22.duben 2002
Vědci na Tchaj-wanu naklonovali prasata za použití prasečích i lidských buněk, což by mohlo vést k vyvinutí nové léčby poruchy srážlivosti krve a další nemoci.

Tři selátka stará dva týdny až dva měsíce se narodila císařským řezem a těší se výbornému zdraví, oznámil tamní Animal Technology Institute. S cílem vytvořit klony přenesli vědci nejdříve do těla tříletého prasete genetický materiál z lidských a prasečích buněk, který zahrnoval prvek srážlivost krve u lidí a prasečí protein. Poté badatelé odebrali buňky z ucha prasete a vložili je do vajíček dalších zvířat, aby vytvořili klony. Dosud se klony živočichů vytvářely tak, že genetický materiál z buněk jednoho zvířete byl vpraven do buňky vajíčka, z níž byla odstraněna vlastní genetická informace. Podle ředitele institutu Wong Ťung-nana prasata již úspěšně klonovalo pět zahraničních společností, avšak Tchaj-wan je poprvé klonoval pomocí dvou buněk.

Očekává se, že přidání lidské buňky umožní, aby klony, až vyrostou a začnou se rozmnožovat, poskytovaly mléko obsahující faktor srážlivost krve pro léčbu lidí s hemofilií. Mléko bude obsahovat také prasečí protein, který by měl zabránit selatům onemocnět průjmem, což je nejčastější příčina jejich úmrtí. Tchajwanský institut připravuje čtyřletý projekt, aby mohl vyprodukovat více klonů a dalších užitečných látek. Ve spolupráci se zahraničními organizace chce také vyvinout metodu klonování prasat, jejichž orgány by mohly být využívány při transplantacích u lidí.

Autor: Zdroj ČTK