Medicína

Belgie legalizuje předepisování metadonu narkomanům


Kategorie: Aktuality 
22.duben 2002
Belgický Senát ve čtvrtek schválil návrh zákona, který povoluje předepisovat narkomanům náhradní léčbu, především pomocí metadonu.

Novou legislativu ještě musí před začátkem léta schválit Poslanecká sněmovna, ale snad nikdo nepochybuje, že tak učiní, napsal dnes místní tisk. Legalizace nahrazování drog metadonem pro léčebné účely dělá z narkomanů pacienty. Odborná péče zabraňuje například infekcím při používání injekčních stříkaček a předávkování. Kontrolované poskytování náhradních levných drog také snižuje násilí a další protispolečenské jevy spojené s narkomanií, byly hlavní argumenty navrhovatelů.

Belgičtí poslanci přitom kladou důraz na opatření, která mají zamezit zneužívání, které nelze při podávání metadonu vyloučit. Zaměřili se hlavně na podmínky spojené s předepisováním metadonu a na evidenci všech kroků kolem náhradní léčby, která by byla přístupná všem účastníkům systému. Zákonodárci tak chtějí například předejít tomu, aby narkomané mohli získávat metadon od více lékařů najednou.

Autor: Zdroj ČTK