Medicína

Hygienici zkoumají, jak se dostal do dressingu jed


Kategorie: Aktuality 
22.duben 2002
Hygienici zkoumají, jak se dostal doFrancouzského dressingu SPAK z 11. a 13. listopadu 2001 střevní jed.

Testy v ostravské, pražské a klatovské laboratoři potvrdily stafylokokový enterotoxin. Nyní pražská laboratoř zkoumá suroviny k výrobě dressingu, v pondělí budou výsledky, řekl dnes ČTK Petr Petráš z pražské laboratoře Státního zdravotního ústavu. Hlavní hygienik ČR Michael Vít ve čtvrtek varoval obyvatele před požíváním dressingu těchto dat výroby a zakázal všem distributorům a prodejcům potravin a provozovatelům jeho prodej a užití.

Podle prohlášení firmy SPAK-VSD Austria, a. s. Sušice nepotvrdila nezávislá analýza v akreditované laboratoři v Jihlavě přítomnost tohoto jedu ve vzorcích téže šarže, ani v žádné šarži vyrobené od září 2001 do dubna 2002. Nezjistila je ani v používaných surovinách. Petráš připustil, že to je možné, protože jed nemusí být v celém objemu vyrobeného zboží. "Je to větší dávka potravy, jed může být jen lokálně, kde se právě stafylokok namnožil," řekl. Přesto by podle něj lidé rozhodně neměli riskovat a myslet si, že právě v jejich lahvičce infekce nebude. Mohli by si totiž způsobit těžký průjem, který u zdravých lidí po 24 hodinách pomine, oslabeným starým lidem a dětem však může způsobit těžké komplikace a může končit i smrtí.

Láhev dressingu se střevním jedem byla zachycena v Ostravě, toxiny byly podle Petráše i ve třech vzorcích, které přímo v továrně odebrala klatovská okresní hygienička. Hlavní hygienik podle výsledků analýz rozhodne, zda budou vyšetřeni také zaměstnanci továrny jako případní nosiči infekce. Vyšetřen by mohl být i celý výrobní okruh v továrně, zda zde někde není možnost vniknutí infekce. Podle zjištění ČTK stáhl obchodní řetězec Tesco Francouzský dressing vyrobený během celého listopadu 2001.

Autor: Zdroj ČTK