Medicína

Zubaři musejí změnit titul


Kategorie: Aktuality 
19.duben 2002
Před vstupem České republiky do Evropské unie musejí zubaři změnit titul a vzdělávání tak, aby odpovídaly unijním normám.

"Experti evaluační komise EU zjistili závažné nedostatky, které bude muset Česko odstranit," řekl dnes novinářům prezident České stomatologické komory Jiří Pekárek.Vysvětlil, že zatímco v Evropě je zubní lékař nezávislé povolání, v ČR je specializací všeobecného lékařství.

 Studium by se podle expertů proto mělo změnit. Na vysokých školách by mělo přibýt předmětů zubního lékařství na úkor všeobecného. Zubaři by pak neměli titul MUDr., značící doktora všeobecného lékařství, ale vlastní titul zubní lékař, možná Dr. Dent.

 "Zubní lékař se nemusí během studia učit, jak vést porod, ale měl by dokonale znát problematiku léčení zubů, spolehlivě najít a ošetřit zubní kaz, udělat můstek a poznat například předrakovinné stavy v dutině ústní," vysvětlil Pekárek. Změny musí ČR provést do roku 2004, kdy se předpokládá vstup do EU. Podle Pekárka to lze stihnout novelou vysokoškolského zákona. Po vstupu do EU by jedinou podmínkou pro výkon povolání bylo získání diplomu.

Zubař by mohl hned po studiu začít samostatně pracovat, zatím je v ČR předepsaná několikaletá další praxe pod vedením zkušeného zubaře. Pokud by se podmínky nezměnily, zubaři ze zahraničí by si v ČR po vstupu do EU mohli otevřít praxi hned po studiu, zatímco jejich čeští kolegové by museli procházet další přípravou.

Tím by byli v konkurenci znevýhodněni.V Česku je nyní 7 580 zubařů, z nich téměř dvě třetiny jsou starší 46 let. Do 10 by mohl být v ČR nedostatek zubařů, pokud se stát nezaměří na přípravu mladé generace odborníků. "Experti EU se podivovali, proč stát nevytváří politiku ochrany akademiků, zejména mladých, aby neodcházeli do privátu, ale zůstali jako učitelé na vysoké škole a zajistili kvalitní výuku nových zubařů," dodal Pekárek.
   

Autor: Zdroj ČTK