Medicína

Dvě třetiny lidí od 40 do 80 let jsou sexuálně aktivní


Kategorie: Aktuality 
19.duben 2002
Podle zjištění Fóra sexuální aktivity je pro ně sex velmi důležitý: z 26 000 účastníků průzkumu ve 28 zemích uvedlo

82 procent mužů a 64 procent žen tohoto věku, že měli v uplynulých 12 měsících pohlavní styk. Přibližně polovina ho měla v průměru jednou za týden.

"Sexualita provází celý dospělý věk a je nedílnou složkou života ve stáří. Pro staré lidi je darem, když nejsou sami a mohou žít nadále sexuálně," řekla ČTK ředitelka Gerontocentra Iva Holmerová. Ze zkušeností praktické lékařky ví, že staří manželé spolu žijí sexuálně do nejvyššího věku. Většinou však o tom nikde nemluví. A pokud začnou mít senioři potíže s erekcí, jen málokterý vyhledá lékaře.

"Naše společnost nevytváří hezkou image stáří, sexualita jako by ke stáří nepatřila," podotkla Holmerová. Odlišný postoj dokumentuje podle ní laskavý film o sexualitě, který viděla ve Švédsku. Pětašedesátiletá dáma vždy na pohřbu projevila manželu své zemřelé vrstevnice soustrast, pak si ho namluvila a končilo to sexuální scénou. "Vše bylo pojato decentně, sex tu byl normální součástí života," řekla.
   

Sexualitou starších mužů se zabývá sexuolog Petr Weiss. V jeho ordinaci tvoří muži s problémy erekce největší část pacientů. Většinou jsou to mladí muži, kteří pohlavní život zahajují a pod vlivem nejistoty a nezkušenosti se dostávají do problémů. Druhou největší skupinu tvoří muži od 45 do 55 let, přicházejí však i muži sedmdesátiletí. U nich potíže souvisejí s nějakou nemocí, například cukrovkou či vysokým krevním tlakem. "Sexuální problém je problémem páru, proto vždy velmi vítám, když se dostaví k vyšetření i partnerka a pár vše vnímá jako společný problém, ne jako problém jednoho z nich," řekl. Podle Weisse jsou lidé v posledním desetiletí informovanější o možnostech léčby. Osvěta zasáhla hlavně mladou generaci, v té starší přetrvává podle něj řada předsudků a zábran. "Starší lidé se stydí s lékařem mluvit o svém problému a jen málokterý lékař o tom začne mluvit. Podle průzkumu by uvítaly tři čtvrtiny pacientů, kdyby lékař rozhovor začal," dodal.

Autor: Zdroj ČTK