Medicína

Boj s nádorovou nemocí


Kategorie: Onkologické aktuality 
18.duben 2002
Boj s vlastním nádorem si nikdo z nás nepřeje, ale skutečnost mnohé z nás k tomuto zápasu donutí.

Proto je všeobecnou snahou nádorům předcházet. Jedno známé poučení říká, že nejlepší obranou je útok. V případě nádorových nemocí je oním útokem tzv. primární prevence. Jejím cílem je omezit existenci faktorů podílejících se na vzniku nádorů. Některá rizika prakticky nemůžeme ovlivnit, jiná pouze částečně, ale řadu z nich máme plně ve svých rukou.

Rizikové faktory prakticky neovlivnitelné
Patří k nim především vrozené dispozice (geny) zodpovědné za dědičnost některých nádorů. Výskyt většiny nádorů považujeme za náhodný (sporadický). Přesto existují některé typy, kde byla dědičnost prokázána (např. rodinný výskyt mnohočetných střevních polypů a nádorů střeva, přítomnost změn genů BRCA1, BRCA 2 a karcinom prsu nebo vaječníku apod.). Nádorová genetika není zdaleka ještě objasněna a zásahy do lidského genomu (genové inženýrství) jsou zatím hudbou budoucnosti. Nemožnost dědičným nádorům předcházet a omezené možnosti léčby jejich podstaty v nás vyvolávají pocity bezmocné osudovosti. Rádi bychom zdůraznili, že se jedná o malý počet nádorů, kde nejdůležitější by měla být naše snaha o jejich časnou detekci. Genetické testování je přínosné pouze za určitých okolností, mělo by se provádět až po rozhovoru s genetikem a po jeho indikaci. Klinickým dopadem je opět pečlivější a cílenější sledování.

Rizikové faktory do určité míry ovlivnitelné
Jde o naše životní prostředí. Máme na mysli kouřové zplodiny z komínů, výfukové plyny, znečištěné zdroje vod, nitráty v potravinách, záření z atomových elektráren a další. Námitky, že se přece musí žít ve městech, musí se stát na křižovatkách na červenou a dýchat výfuky aut, musí se pít chlorovaná voda či chodit denně do práce, jsou na místě. Ale je též pravdou, že se seznamujeme s volebními programy, sliby našich budoucích zastupitelů, kteří mají přece jen více možností uvést v život zákony snažící se o ozdravění našeho životního prostředí (dálniční obchvaty, čističky vod, komínové filtry apod.). Striktní dodržování bezpečnostních zásad na pracovišti by se mělo stát samozřejmostí každého z nás. Obecně bychom však význam onkologických rizik v našem životním prostředí neměli přeceňovat, neboť je pouze menší částí zodpovědnou za tzv. nádorový zvrat.

Rizika výrazně ovlivnitelná
Tato rizika uvádíme až na konec, ačkoliv patří k těm nejzávažnějším. Jedná se o tzv. životní styl každého z nás. Je plně na našem rozhodnutí skoncovat např. s kouřením. Jde o zlozvyk zcela zbytečný. Škodí nejen nám samotným, ale i našemu okolí. Cigareta u těhotné ženy způsobí určité zúžení placentárních cév a omezí přístup kyslíku ještě nenarozenému dítěti. Často se diskutuje o právech nenarozeného, potrat je někým hodnocen jako vražda, ale o právech na kyslík se již nehovoří. Nezdravá strava, nevyvážená, nevhodně upravovaná, nesprávným způsobem přijímaná, a především nadměrná, tvoří podstatnou část onkologických rizik. Přidá-li se ještě nedostatek pohybu a tělesné aktivity, objevuje se tloustnutí a podmínky pro vznik nádorových i dalších nemocí. K životnímu stylu patří také správné rozložení práce a odpočinku, předcházení stresům, střídání tělesné a duševní aktivity, dostatek spánku. Abúzus alkoholu, drogy a promiskuita určitě ke zdravému způsobu života nepatří. Ačkoliv povědomí o správném životním stylu mezi populací je, jsme svědky stálého nedodržování těchto zdánlivě samozřejmých zásad. Snad také proto se k nim neustále vracíme a zdůrazňujeme je.

Předcházení nádorům by mělo být pro nás všechny každodenním úkolem. Špatnými spolubojovníky jsou lhostejnost, pocit výjimečnosti, nebo naopak představa bezmoci před "naplánovaným" osudem. Ale i tak si musíme být vědomi, že sebelepší prevencí si zdraví nemůžeme předplatit a nádor se může objevit. Pak zaleží na včasném záchytu, kdy je šance na léčbu největší.

Autor: Doc. MUDr. Bohuslav Konopásek CSc.