Bylinky
Pelyněk pravý
Popis:
Pelyněk pravý je silně hořce
aromatická trvalka. Dorůstá do výšky 30-90 cm, lodyha i listy
jsou stříbrošedě plstnaté. Tvar listů v přízemní růžici a na
lodyze se liší. Listy přízemní růžice jsou v obrysu vejčité, přenosečné, horní
listy jsou naopak méně dělené. Pelyněk kvete žlutě, drobné úbory jsou nahloučeny
do bohatých lat.
Rozšíření:
U nás se setkáváme s
pelyňkem pravým na suchých mezích, podél cest, na rumištích a skalách. V
teplejších oblastech je hojný, pěstuje se jako léčivá rostlina a na příhodných
stanovištích zplaňuje.
Historie používání:
Pelyněk pravý
provází člověka, jeho kuchyni, rituály i lékárnu po několik tisíciletí. Ve
starověkém Egyptě se pelyňkem bojovalo proti cizopasníkům a bolestem v anální
oblasti. Pelyněk se používal k ochucení vína a piva, sloužil jako obětní dar. V
Řecku a Římě se pelyněk přidával do nápojů, protože se věřilo v jeho posilující
účinky. Plinius radí vkládat pelyňkovou snítku do bot proti únavě. Už tehdy byl
díky své hořkosti považován za symbol utrpení a bolesti. Latinské jméno rostliny
souvisí s bohyní Artemis. Na jaře v době úplňku se pořádaly na její počest
extaticko-orgiastické slavnosti Artemisie, při nichž se pelyněk pravý
pojídal jako ztělesnění samotné bohyně. Rostlina v této
souvislosti byla chápána jako vyloženě ženská a používala se při poruchách
menstruačního cyklu i jako abortivum. Pelyněk pravý se používal také ke kouření
a vykuřování pro své údajné omamné účinky. Literární údaje v této oblasti jsou
však rozdílné, až protichůdné. Jisté je, že pelyněk pravý byl součástí např.
starogermánské vykuřovací směsi "devatera bylin" spolu s pelyňkem černobýlem a
brotanem, dále s omanem pravým, sadcem konopáčem, kozlíkem lékařským, svízelem
syřišťovým, lilkem potměchutí a vratičem obecným. Na počátku
20. století se používal pelyněk pravý jako lék při horečnatých onemocněních,
žaludečních obtížích, proti červům a svrabu, také ve veterinární praxi. Užívala
se nejen nať, ale sbíral se také kořen, který sloužil jako potopudný a utišující
prostředek. Pelyňkový prášek se přidával do polévky nebo se míchal s vodou a
užíval při jaterních chorobách. Odvar s octem se používal na klystýr, s medem
jako oční voda, na vymknuté údy se přikládaly obklady ze spařené pelyňkové natě.
Ve většině indikací se používal ve směsích s dalšími rostlinami, např. s
meduňkou lékařskou při melancholii, s puškvorcem obecným při bolestech hlavy
apod.
Sběr:
Pelyňková nať (Absinthii herba)se sbírá v červenci a
srpnu.
Obsahové látky:
Pelyňková nať
obsahuje silici. Její součástí je toxický thujon (asi 10 %), dále
seskviterpenické laktony, z dalších hořčin, absintin a anabsintin a
třísloviny.
Vlastnosti:
Amarum, stomachikum,
cholagogum, tonikum, metabolikum, spazmolytikum, diuretikum, emenagogum,
anthelmintikum.
Účinek na organismus:
Hořčiny
obsažené v nati pelyňku pravého povzbuzují činnost žaludeční sliznice a sliznice
střev. Působí také na vylučování žluče. Silice má
protikřečové účinky. Pozitivně ovlivňuje vstřebávání živin ve střevě a
vylučování metabolitů močí, čímž zlepšuje celkový metabolismus
organismu.
Použití:
Jednotlivá dávka drogy na
šálek záparu je 1 g. Užíváme třikrát denně. Jako stomachikum se užívá po lžících
nálev, který připravíme z 10 g drogy a 170 ml vody. Tinkturu užíváme v dávkách
10-30 kapek ve 100 ml vody a pijeme půl hodiny před každým hlavním jídlem.
Pelyněk pravý většinou kombinujeme s dalšími rostlinami obdobného účinku. Je
např. součástí žaludečních čajových směsí.
Toxicita a vedlejší účinky:
Při
užívání drogy je nutné dodržovat terapeutické dávky, droga se nesmí užívat
dlouhodobě. Otrava nastává již při užití 15 g silice, projevuje se nauzeou,
křečemi, poruchami citlivosti a bezvědomím. Nesmí se používat v
těhotenství.
Další význam:
Listy pelyňku pravého
si udržely své místo i v současné kuchyni. Vzhledem k vedlejším účinkům rostliny
zde platí dvojnásob rčení, že méně znamená více. Do pokrmů stačí přidat jeden až
dva čerstvé listy. Pelyňkem můžeme kořenit především pečená masa. Výborně
doplňuje pečený vepřový bůček, skopové maso, ovar nebo uzené. Můžeme ho přidat
do palačinkového těsta. Pelyněk je především kořením likérnickým. Přidává se do
vermutů a žaludečních likérů. Pamětníci si jistě vzpomenou na kdysi populární
limonádu Amara, která pelyněk obsahovala. V domácnostech se pelyněk používal na
odpuzení molů, ale také jako přísada do pracích lázní. Výborně prý pomáhá
odstranit skvrny od oleje.
Zajímavosti:
Zvláštní kapitolu si zaslouží
pelyněk pravý jako hlavní ingredience absintu, jemně zeleného nápoje, který se
stal nedílnou součástí života i tvorby mnoha umělců francouzské společnosti 19.
století. K vyznavačům absintu patřil např. Paul Verlaine, Oscar Wilde, Paul Gauguin, Vincent van Gogh,Charles Baudelaire, Guy de Maupassant či Henri de Toulouse-Lautrec. Historie absintu začíná v roce
1792, kdy jej vyrobil francouzský lékař Pierre Ordinaire, který absint
předepisoval jako lék. Po pěti letech získal recepturu H. Louis Pernod, který
začal s velkovýrobou a prodejem tohoto nápoje. Ke stálým zákazníkům nepatřili
pouze spisovatelé, malíři, ale i francouzští vojáci bojující v severní Africe,
kteří absint užívali jako prevenci proti chorobám. Ještě v roce 1913 se ve
Francii vypilo čtyřicet milionů litrů absintu za rok. Historie jeho konzumace
byla přerušena v roce 1915 striktním zákazem. Při dlouhodobé konzumaci absintu
se projevují účinky toxického thujonu. Chronická závislost na absintu se nazývá
absintismus, který začíná třesem, kolikami, bolestmi údů,
křečovitými záškuby svalstva a končí poruchami intelektu, halucinacemi a
epileptickými záchvaty. Není bez zajímavosti, že Česká republika patří v
současnosti k pouhým třem evropským zemím, kde je legální výroba, prodej a
konzumace absintu. Ale nenechte se mýlit. Současná receptura se od původní
zásadně liší: pelyněk pravý se dnes totiž při výrobě louhuje nikoliv v alkoholu,
ale v teplé vodě, čímž do nápoje přecházejí všechny potřebné složky, ale bez
nebezpečného thujonu. Takže pokud budete nadměrně holdovat výhradně absintu,
nečeká vás absintismus, ale prachobyčejný alkoholismus! Více než dvě stě let
stará receptura však neupadla zcela v zapomnění. Postupu se využívá při výrobě
aperitivů Pernod a Ricard, jen pelyněk bychom na seznamu použitých bylin hledali
marně.