Medicína

Čtvrtina českých žen by prý chtěla rodit doma


Kategorie: Aktuality 
10.duben 2002
Téměř všechny české ženy rodí pod vedením lékařů a porodních asistentek v porodnicích.

Ty, které si prosadí porod doma, jsou zatím výjimkou. Podle průzkumu by však čtvrtina žen, které rodily v nemocnici, chtěla příště přivést svého potomka na svět jinak. Novinářům to dnes řekla Eva Labusová ze Společnosti pro zdravé rodičovství Aperio a upozornila, že z hlediska lidských práv by názor těchto žen měl být respektován.

Porodníci varují, že nelze předem říci, u které ženy bude porod bez komplikací. Pokud by při obtížích včas nezasáhl lékař, který má k dispozici nejmodernější nemocniční techniku, mohly by tyto ženy i jejich děti být ohroženy na životě. "Porody doma byly a budou, ale měla by je vést speciálně školená porodní asistentka,“ řekla předsedkyně České asociace porodních asistentek Ivana Königsmarková. Těch je podle ní zatím v ČR pět, a tak většina žen, jež volí porod doma, zůstává bez odborné péče.

Ve statistikách jsou vedeny jako ty, které nestačily dojet do porodnice nebo jako sociální případy. Potvrdila, že porod doma není vhodný pro každou ženu. "Nejde nám o to zvýšit propagací porodů doma jejich počet, ale zajistit péči ženám, které se pro něj rozhodnou," vysvětlila. Americká porodní instruktorka Henci Goerová, jejíž Průvodce přemýšlivé ženy na cestě k lepšímu porodu vychází nyní v českém překladu, řekla, že v USA se potýkají s podobnými problémy.

"Také u nás většina žen prochází typickou péčí, také naši porodníci často předávají ženám zavádějící informace o přirozeném porodu a směrují je k porodu v nemocnici," řekla. V USA připravuje matky na porod a pak ho i vede zkušená žena, dula, která jim pomáhá i po porodu. Pojišťovny tuto péči nehradí. Za předporodní kursy platí i české ženy, většinou se podle Königsmarkové dozvědí, kde jsou v nemocnici toalety a porodní sál. O možnosti určovat si, jak budou rodit, se ale nedovědí. Po porodu ani nemohou počítat s tím, že za nimi domů přijde porodní asistentka, pokud si samy tuto službu navíc nezaplatí.

Autor: Zdroj ČTK