Devitalizace

Devitalizace: zatím jsou problémy s komunikací


Kategorie: Aktuality Devitalizace 
18.březen 2002
Mimořádná tisková konference Svazu pacientů 15. března 2002 (připomínáme, že Svaz pacientů je řádným členem mezinárodní organizace pacientů - International Alliance of Patients´ Organizations) se věnovala současné situaci v ověřování devitalizací.

Ministerstvo zdravotnictví ČR dostalo již v roce 2000 žádost o povolení ověřování devitalizační metody MUDr. K. Fortýna u určitých druhů nádorů (kolorektální karcinom, ca plic, ca ledvin a melanom kůže). V první fázi se jednalo o ověření metody u ca střev a kožního melanomu., které mělo probíhat na určených pracovištích. Návrhy byly doloženy dobrými výsledky metody na zvířatech a rovněž v klinické praxi, kde byla metoda použita v případech, které neměly jiné řešení. Vybraná pracoviště provedla u určených pacientů zákroky, ale nedodržela zcela požadovaný postup. Experiment byl ukončen a další ověřování metody bylo zastaveno. Po dalších jednáních a příslibech ministerstvo v březnu 2002 odmítlo povolit další ověřování, aniž by toto stanovisko zdůvodnilo.

Ministerstvo rovněž nedalo posoudit návrhy protokolů dalším odborným společnostem (nejen chirurgické, ale především imunologické a onkologické), jak přislíbil v listopadu 2001 ministr Fišer zástupcům Svazu pacientů. Nemocnice, jejichž lékaři projevili zájem o ověřování této metody na svých pracovištích, dostaly dopis, který sice nemá povahu striktního zákazu, ale efektivně tak působí už i formulací, že použití této metody by mohlo být provádějícím lékařem považováno za postup non lege artis.

K postupu ministerstva bylo dáno právní stanovisko, ve kterém mimo jiné JUDr. Petr Folprecht, advokát, upozorňuje na skutečnost, kdy MZ ČR odmítlo vypracovat protokoly o klinickém ověřování devitalizace a sdělilo, že protokoly musí vypracovat a podat na MZ to pracoviště, které má zájem o ověřování devitalizační metody. To se stalo ze strany několika pracovišť (nemocnice Vrchlabí, Semily a další), MZ však tyto žádosti zamítlo způsobem, jak bylo již uvedeno. Neodpovědělo však písemně na dotaz, proč svá rozhodnutí nepovažuje za rozhodnutí ve správním řízení.

Vzhledem k nezdůvodněnému rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví ČR ve věci ověřování metody devitalizace se proto Svaz pacientů obrací o pomoc v řešení patové situace na místopředsedu Vlády ČR PhDr. Vladimíra Špidlu a na JUDr. Pavla Rychetského.

Autor: zpracováno redakčně