Očkování do ciziny

Co před odjezdem do exotických zemí


Kategorie: Očkování do ciziny 
28.únor 2002
Od devadesátých let se každoročně zvyšují počty našich občanů odjíždějících služebně nebo soukromě na dovolenou za poznáním do mnoha zemí světa.

Pobyt v těchto zemích však může přinášet vedle zajímavých zážitků i různá zdravotní nebezpečí. Kromě nenadálých úrazů a různých komplikací ohrožují cestovatele také závažné infekční nemoci.

 O zásadách, které máme při našich cestách během „klasické“ dovolené dodržovat, se již mnoho napsalo. Snad každý ví, že při dlouhém pobytu na slunci je nutné používat opalovací krémy, nosit sluneční brýle a v horkém létě klobouk, který nás ochrání před úžehem. Při pobytu u moře si máme dávat pozor na poranění například o vodní ježky, pozor na kontakt s jedovatými rybami, korály atd. Velké množství lidí je alergických na včelí nebo vosí bodnutí, a proto musí mít vždy s sebou léky, které jim pro tento případ předepsal lékař. Ten, kdo rád vyrazí při pobytu v zahraničí na výlet, by si měl dát pozor např. na uštknutí jedovatým hadem.

Čechy jako cestovatele je možné rozdělit na dvě skupiny. Mladí lidé, většinou ještě studenti, se v posledních letech velmi často vydávají do exotických zemí, zejména do Asie a Jižní Ameriky, na několikaměsíční pobyt. Tito lidé většinou cestu, pokud jde o termín, přesně neplánují a třeba si koupí letenku na poslední chvíli a na správné očkování již nezbývá čas, a zejména finanční prostředky, a tak se očkováním nechrání. Představa, že „já určitě nic nechytnu“, bývá bohužel často mylná.

Druhou skupinou jsou turisté, kteří cestují s cestovními kancelářemi. Ani luxusní hotel bohužel nevylučuje možnost nákazy hepatitidou typu A, a proto lékaři do zemí, kde se tato nemoc vyskytuje, očkování doporučují. Jednoznačně by centra cestovní medicíny před odjezdem měli navštívit lidé, kteří cestují s malými dětmi, či těhotné ženy. Vyšší věk se čím dál méně stává překážkou pro cestování, ale pokud je vám více než šedesát let, neměli byste, ačkoliv se cítíte zcela zdrávi, lékařskou prohlídku rozhodně podcenit. Zvláště to platí pro ty, kteří mají potíže se srdeční činností, krevním tlakem, zažívacím traktem, s krví nebo trpí poruchami látkové výměny, například diabetem, sníženou imunitou apod.

Autor: zpracováno redakčně