Devitalizace

Situace kolem devitalizací se přiostřuje


Kategorie: Aktuality Devitalizace 
22.leden 2002
Vědečtí pracovníci, kteří se zabývají devitalizačními postupy v experimentu na zvířatech mají zákaz hovořit v mediích o výsledcích svých zkoumání

Z informací, které podal předseda Svazu pacientů ČR 21. ledna 2002 vyplynulo několik nových překvapujících skutečností. Vědečtí pracovníci, kteří se zabývají devitalizačními postupy v experimentu na zvířatech mají zákaz hovořit v mediích o výsledcích svých zkoumání, právě tak jako lékaři, kteří měli zájem o použití devitalizační metody v indikovaných případech na přání informovaného pacienta, odstupují od těchto úmyslů a začínají se bát o své místo.

Proto byl citován bod 32 z Deklarace Světové lékařské asociace, jejíž poslední inovovaná forma byla přijata v r. 2000 na zasedání v Edinburgu (vydaná byla v r. 1964), který uvádí ".. pokud neexistují žádné jiné možnosti pro záchranu pacienta, (nebo byly vyčerpány), musí mít lékař svobodu provést i "neověřený" zákrok pro záchranu pacienta. Pacient musí být informován. Zákrok musí být řádně zadokumentován, aby informace o něm mohly být poskytnuty k zveřejnění"…..

 Z tohoto důvodu Svaz pacientů žádá, aby byl odvolán zakazující dopis ministerstva zdravotnictví z června loňského roku, ve kterém jsou uvedena jen čtyři pracoviště, která mají povolení k provádění klinického experimentu (karcinom střev a kožní melanom). Ta zatím experiment ukončila, ačkoliv obavy, že devitalizační metoda bude mít komplikace se nepotvrdily. Svaz pacientů podpořila dopisem doc. MUDr. Milada Emmerová, CSc, poslankyně PS Parlamentu ČR a místopředsedkyně VSZP Poslanecké sněmovny.

Vědecká rada Svazu pacientů připravuje i nadále protokoly pro devitalizační zákroky. Svaz pacientů je přesvědčen, že metoda by měla být klinicky i nadále ověřována, protože naznačuje možnost řešení zhoubného onemocnění, jak již bylo dokonce samotnými pacienty dokumentováno. Vyzývá proto občany České republiky, aby podpořili požadavek provádění devitalizace a oslovili Ministerstvo zdravotnictví ČR k zahájení seriózního ověřování metody devitalizace nádorů.

Výzva bude probíhat prostřednictvím mimořádné formy Poštovní demonstrace v době od 22. ledna do 31. ledna 2002. V této době by měli občané posílat ministru zdravotnictví prof. Bohumilu Fišerovi pohlednici svého města s dvěma požadavky:
1.Odvolejte stanovisko, že devitalizace je non lege artis výkonem nebo předložte důkaz.
2. Žádám provedení klinického ověření účinnosti léčebné metody devitalizace nádorů.

Svaz pacientů si uvědomuje neobvyklost prosazování svých požadavků, ale je do určité míry k takovému postupu donucen vývojem událostí.

Autor: zpracováno redakčně