Medicína

Škromach: Léky zdarma pro seniory mají v ČSSD výraznou podporu


Kategorie: Aktuality 
04.leden 2002
Předseda ČSSD Zdeněk Škromach počítá s výraznou podporou delegátů, až bude 26. ledna na stranické programové konferenci prosazovat bezplatné léky pro lidi starší 70 let.

ČTK řekl, že o návrhu hovořil s ředitelkou Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiřinou Musílkovou. Z rozhovoru prý vyrozuměl, že by tato úleva pro důchodce nebyla pro pojišťovnu problémem. S odkazem na experty ČSSD Škromach tvrdí, že by šlo o necelou miliardu korun ročně. Vzhledem k tomu, že zdravotní pojišťovny většině lidí tohoto věku již nyní doplatky na léky promíjejí, nemusel by je tento krok při vhodné lékové politice vůbec finančně zatížit, zdůraznil.

Škromach, jenž je rovněž předsedou sněmovního výboru pro sociální politiku a zdravotnictví, se neobává ani zneužívání této úlevy, což bývá častou námitkou odpůrců návrhu. "Zneužívat se dá cokoli, zásadní nebezpečí v tom nevidím," uvedl.

Předseda sněmovny a ODS Václav Klaus v novoroční televizní debatě s premiérem Milošem Zemanem (ČSSD) Škromachův návrh rozhodně odmítl. Naopak Zeman návrh podpořil, avšak s podmínkou, že bude podložen ekonomickým rozborem a nezatíží pojišťovny více, než Škromach předpokládá. Přesvědčí-li Škromach většinu delegátů programové konference o svém návrhu, stane se úleva pro seniory součástí sociálnědemokratického volebního programu. Sociální demokracii by mohl přitáhnout stoupence strany důchodců. Tento subjekt v minulých volbách získal přízeň zhruba tří procent voličů, kteří by jinak podle mnohých sociálních demokratů hlasovali pro ČSSD.

Autor: Zdroj ČTK