Medicína

Pacienti nebudou odcházet z ambulancí specialistů s nepořízenou


Kategorie: Aktuality 
02.leden 2002
Pacienti už nebudou odcházet z ambulancí specialistů s nepořízenou. Rovněž objednací lhůty by se měly v příštím roce výrazně zkrátit.

ČTK to řekl prezident České lékařské komory David Rath. Vysvětlil, že od 1. ledna se mění úhrady za péči tak, že pojišťovny zaplatí specialistům všechny ošetřené pacienty.

Dosud platily pojišťovny jen určitý počet pacientů, a tak lékaři často ordinovali jen několik dní v týdnu a objednací doby přesahovaly mnohde i několik měsíců. Pacienti pak hledali ošetření v ambulancích nemocnic. "Pacienti by měli vědět, že s banalitami už by neměli zaplavovat ambulance nemocnic, protože ošetřeni budou i na nejbližší poliklinice," uvedl Rath.

Vyhláška o úhradách zdravotní péče v prvním pololetí 2002, kterou vydalo ministerstvo zdravotnictví, přináší největší změny u ambulantních specialistů. Je to kolem 8000 lékařů, převážně soukromých. Rath ocenil, že lékař bude také předem vědět, za kolik může předepsat léky. "Dosavadní systém vedl lékaře k slepému šetření - věděl jen, že bude sankcionován, když překročí celorepublikový průměr, který se počítal zpětně. Nyní se dozví předem, jaký objem financí má na pacienta na léky a další vyšetření," dodal. Podle vyhlášky o úhradách zdravotní péče v prvním pololetí 2002 dostanou nemocnice zhruba o 8,2 procenta více, ambulantní specialisté o osm procent a praktičtí lékaři o šest procent.

Autor: Zdroj ČTK