Medicína

Výdaje pojišťoven za léky rostou, spoluúčast pacientů je stabilní


Kategorie: Aktuality 
31.prosinec 2001
Výdaje zdravotních pojišťoven za léky na předpis stouply za deset let trojnásobně, spoluúčast pacientů v doplatcích však je stabilní a nepřesahuje deset procent.

S vyšší spoluúčastí nepočítá ministerstvo zdravotnictví ani v nové vyhlášce o úhradách léčiv, která platí od ledna 2002. "Výdaje Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) na léky na recept jen v letošním prvním pololetí stouply oproti stejnému období loňska o 653 miliónů korun a dosáhly 9,7 miliardy. Za celý loňský rok činily téměř 18 miliard korun," řekl ČTK ředitel oddělení vnějších vztahů VZP Jiří Suttner.

Nárůst nákladů na léky je podle něj trvalý, za deset let vzrostly náklady VZP na předepisované léky trojnásobně a počet předepsaných doporučených denních dávek dvojnásobně. "Náklady na některé skupiny léků rostou bez nadsázky nezadržitelným tempem, jak dokládá například dynamika růstu nákladů na léky pro diabetiky. Zde byl téměř dvojnásobný nárůst docílen jen v období let 1996 až 2000," poznamenal Suttner. Výrazně podle něj narostly náklady také na léčiva na nemoci srdce a cév. "V 1997 činily 3,8 miliardy korun, v roce 2000 dosáhly 5,3 miliardy, což je nárůst o 39 procent," dodal.

Autor: Zdroj ČTK