Medicína

Od ledna dají lidé za některé léky více, jiné naopak bez doplatku


Kategorie: Aktuality 
28.prosinec 2001
I několik stovek doplatí od Nového roku alergici za individuálně připravované vakcíny. Naopak lidé s Alzheimerovou nemocí nebudou měsíčně dávat 4000 korun za léky, většinu uhradí pojišťovna a oni doplatí do stokoruny.

S doplatky musejí počítat pacienti užívající léky na snížení hladiny cholesterolu a krevního tlaku, na epilepsii, migrénu, infekce močových cest a překyselení žaludku. Mírně zřejmě stoupnou i doplatky diabetiků za inzulíny.

"Změna se týká více než 700 léčivých přípravků, mimo to je 400 přípravků do úhrad pojišťoven nově zařazeno a 200 vyřazeno," řekl ČTK viceprezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba. Změny v doplatcích pacientů jsou podle něj většinou v řádu desetihaléřů až korun. Výjimečně budou vyšší, pokud výrobce nesníží cenu léku tak, aby se vešel do úhrad od pojišťovny.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Otakar Černý ČTK řekl, že pojišťovny budou plně hradit 2 515 léčivých přípravků, v každé skupině léčiv alespoň jedno. "Lékaři mohou pacienta převést na lék se stejným účinkem, na který není doplatek," upozornil Černý.

Podle Chudoby se může stát, že lékaři nebudou vědět, na jaký lék není doplatek. "Lékárny dostaly až před svátky elektronickou verzi číselníku, z něhož doplatky zjistí. V tištěné podobě, již většinou dostávají lékaři, bude až po Novém roce. Pravděpodobně tedy nebudou lékaři zpočátku se změnami seznámeni," řekl. Problémy mohou lidi čekat i při vyzvedávání léků, u nichž se doplatek ruší. Lékárny mají zásoby s doplatkem: buď doplatek budou žádat, nebo lék vydají bez doplatku a ponesou ztrátu samy.

Autor: Zdroj ČTK