Medicína

Pacienti si od Nového roku v ambulancích některé služby zaplatí


Kategorie: Aktuality 
27.prosinec 2001
Od Nového roku si pacienti zaplatí v ambulancích například za potvrzení o zdravotním stavu do školy a na řidičský průkaz, výpis ze zdravotní dokumentace, vyšetření a konzultaci mimo ordinační hodiny, za konzultaci po internetu či za poučení o správné životosprávě.

Přehled služeb vydala Česká lékařská komora a lékaři by ho měli mít vyvěšen v ordinacích.

Katalog dohodnutých služeb poskytovaných na žádost pacienta v rámci ambulantní péče schválil listopadový sjezd komory. "Už jsme ho rozeslali jako přílohu komorového časopisu všem našim členům, zatím ale bez uvedení cen, abychom předešli nařčení z kartelové dohody," řekl ČTK prezident komory David Rath. Komora podle něj čeká na vyjádření Úřadu pro hospodářskou soutěž; pokud bude příznivé, vydá seznam i s doporučenými cenami.

Proti katalogu není ani ministr zdravotnictví Bohumil Fišer. Už dříve řekl, že nemá nic proti tomu, aby si pacienti zaplatili za služby mimo zdravotní péči, které zvyšují jejich komfort. Ministerstvo má podle něj pouze podmínku, aby standardní péče byla i nadále poskytována bezplatně, kvalitně a pro každého.

Autor: Zdroj ČTK