Medicína

AIDS v číslech


Kategorie: AIDS 
04.leden 2002
Podle nejnovějších údajů UNAIDS (Joint United Programme on HIV/AIDS) žije na světě 40 miliónů lidí infikovaných HIV.

Nejvíc jich je v subsaharské Africe (28,1 miliónů), další v pořadí jsou jižní a jihovýchodní Asie (6,1 miliónů), Jižní Amerika (1,4 mil.), východní Evropa a východní Asie (po 1 miliónu), Severní Amerika (940 tisíc), západní Evropa (560 tisíc), severní a středovýchodní Afrika (440 tisíc) a karibská oblast (420 tisíc). Nejméně nakažených je v australské oblasti - 15 tisíc.

Toto jsou sice velmi alarmující čísla, avšak mnohem hrozivější je jiná statistika: počet nových případů infekce HIV za tento rok. Je jich pět miliónů na celém světě (to je přibližně 10 nově nakažených každou minutu) a z toho celá pětina (tedy 250 000) připadá na východní Evropu a střední Asii, což je obrovské číslo. Za posledních pět let přibylo v této oblasti 950 tisíc HIV pozitivních osob, což je dvacetinásobný nárůst. Také v jižní a jihovýchodní Asii a severní a středovýchodní Africe je situace velmi povážlivá. Na celém světě až dosud na AIDS zemřely tři milióny lidí.

Většina infekcí je přenesena sexuálně, přičemž narůstá podíl heterosexuálních přenosů. Za rizikovější se považuje jednání mužů a předpokládá se proto u nich více skrytých, tj. neodhalených a neregistrovaných infekcí. Velké riziko nákazy je mezi uživateli injekčních drog. Denně přibývá 14 tisíc nově nakažených lidí, většinou (z 95 %) z rozvojových zemí, z toho je na dva tisíce dětí do 15 let. Ze zbylých 12 000 připadá na věkovou skupinu 15 až 24 let celá polovina! Předpokládá se, že zejména v zemích, kde neexistuje nebo špatně funguje systém hlášení nových případů infekce HIV, je počet takových lidí několikanásobně větší. Riziko spočívá v tom, že lidé, kteří o sobě nevědí, že jsou HIV pozitivní, mohou tuto infekci nevědomky šířit dál, protože od infekce do vypuknutí choroby AIDS může uplynout deset i více let. Dalo by se očekávat, že systém hlášení nefunguje například v rozvojových zemích nebo v Rusku. Paradoxně je to například i Francie nebo Španělsko. V rámci ochrany lidských práv tam totiž není možné nikoho k testování nutit. U nás byli až dosud i bez souhlasu testováni pouze dárci krve, ale od příštího roku bude toto nařízení platit i pro některé další případy.

V České republice je k 31. 10. 538 registrovaných případů HIV+/AIDS, kromě Prahy je jich nejvíce v Karlovarském kraji. Žijících infikovaných osob je přes 400, s AIDS kolem 50. Většina lidí se nakazila sexuální cestou a i u nás stoupá podíl přenosu mezi opačnými pohlavími. Více než pětinu mezi infikovanými osobami tvoří ženy. Stoupá počet cizinců HIV pozitivních, přičemž do roku 1994 z více než 90 % přicházeli se subsaharské Afriky, nyní je jich 60 % z východní Evropy, přičemž i mezi nimi přibývá žen, obvykle prostitutek. V ČR je šest regionálních center AIDS. V největším z nich, v Praze na Bulovce, se léčí 360 pacientů. Léčba je pro všechny pacienty stejně dostupná a hrazená pojišťovnou, ale pacienti musejí spolupracovat. Za jeden rok přijde léčba jednoho z nich na více než půl miliónu korun. V poslední době přibyl do arzenálu lékařů nový preparát VIREAD, který vynalezl tým českých vědců pod vedením dr. A. Holého. Zatím je schválen v USA a v příštím roce bude schválen pro EU. Pak lze žádat o schválení i u nás a možná, že bude realizován i mimořádný dovoz tohoto léku. Ale ani tento lék zatím nemůže nemoc vyléčit, může však významně pomoci nemoc zabrzdit. Na HIV pozitivitu je možné se dát testovat, a to buď s udáním jména a rodného čísla, pak takový test hradí pojišťovna, nebo anonymně - i tak je takový test díky dotaci zatím zdarma. Pokud žadatel požaduje test za účelem potvrzení o HIV negativitě, musí si jej hradit (300 až 500 Kč). Více informací získáte také na stránkách Národnímho programu boje proti AIDS: www.aids-hiv.cz

Heslo letošního Světového dne boje proti AIDS znělo:
Mně není všechno jedno ...a co Tobě? 

Již druhým rokem je tato celosvětová kampaň cílena na mladé muže jako na velmi důležitou skupinu odpovědnou velkou měrou za šíření HIV infekce.

Autor: Mgr. Hana Frycová