Medicína

Mytí rukou aneb další kroky devitalizace


Kategorie: Devitalizace 
13.prosinec 2001
Mohlo by se zdát, že devitalizační technika má již po prvních klinických zkouškách obtížný start do života - obdobně jako v roce 1847 prosazovaná ""obyčejná metoda"" mytí rukou roztokem chlorového vápna na porodnici.

Dnes se nám pochopitelně průkopnický čin maďarského lékaře Ignáce Phillippa Semmelweise, který tímto objevem zachránil mnoho matek před smrtí, zdá natolik samozřejmý, že se již nad autorem a jeho těžkým bojem za překonání předsudků ani nezamyslíme. Setkání Svazu pacientů v Praze 10. prosince 2001 se zástupci nemocnic, kteří projevili o metodu zájem, však vyznělo tentokráte optimističtěji.

Předseda Svazu pacientů Luboš Olejár informoval o stávající situaci. Vědecká rada Svazu pacientů vypracovala čtyři nové protokoly pro zařazení pacientů s nádorovým onemocněním pro pokračování klinických zkoušek (předpokládaný termín únor 2002) a předala je 7. 12. 2001 MZ ČR. Jsou k dispozici na www.mzcr.cz. Připomínáme, že první klinické zkoušky byly v říjnu t. r. ukončeny. Ačkoliv všichni pacienti (vybraní pro klinické zkoušení) byli v terminálním stadiu, ani u jednoho pacienta se neobjevily předpokládané komplikace (např. zánět pobřišnice).

V protokolech je změna v tom, že pacienti by měli být vybráni do další studie na vlastní žádost také před ozařováním. Stadium 3. a 4. pro indikaci zůstává. Operovat v terminálním stadiu choroby nemůže však přinést pro pacienta žádný zásadní obrat.

Vystoupení dalších odborníků, kteří mají zkušenosti s devitalizační technikou, měla především informační charakter pro přítomné zástupce nemocničních pracovišť. Znovu zaznělo upozornění na nutnost sledování imunologického stavu pacienta. Imunitní systém je devitalizací provokován k obranným reakcím. Proto je absurdní provádět devitalizační zákrok druhý den po ukončení chemoterapie. Ten může být proveden nejdříve za 3 až 6 měsíců po jejím ukončení (připomínka imunologa). Proto také je v nových protokolech zdůrazněna nutnost provádět imunologická vyšetření před devitalizačním výkonem, po výkonu i během pooperační péče. (Ale i při pitvě je nutná histologie devitalizované tkáně, dále mízních uzlin, a základních imunologických vyšetření. To se zatím nedělalo u žádného pacienta v povoleném klinickém experimentu.) Imunitní systém pacienta s nádorovým onemocněním lze posílit v indikovaných případech specifickou terapií (transfer faktor). Dále byly uvedeny některé kazuistiky pacientů, u kterých byla provedena devitalizace v dřívější době. Jednalo se o soubor 19 pacientů s prokázanými četnými orgánovými metastázami při kolorektálním karcinomu. Devitalizační zákrok byl proveden s jejich souhlasem v době, kdy byla ukončena onkologická léčba. Šest pacientů přežívá v dobrém stavu

Devitalizační metoda není pokládána ani jejími průkopníky za samospasitelnou, ale za jednu z cest, která by mohla zlepšit kvalitu života pacienta a alespoň některým přinést i změnu v progresi choroby. Experimenty na dobrovolnících nejsou nikde výjimkou. Právě tak je provádějí farmaceutické firmy se svými léčebnými přípravky. Musejí být však jasně stanovena pravidla postupu

Zájem o provádění devitalizační metody projevila další chirurgická pracoviště, kterým byly předány nově připravené protokoly.

Autor: zpracováno redakčně