Zajímavosti

Klokánek a Perníková chaloupka


Kategorie: Zajímavosti 
17.prosinec 2001
Pozadí známé pohádky ""O perníkové chaloupce"" je poněkud drsnější. Ve skutečnosti totiž dva mladí delikventi přepadli, okradli a zabili starou perníkářku. Jak to ale již tak bývá, veřejnost více straní dětem než perníkářkám a tak byl tento příběh poněkud překroucen až do dnešní známé podoby.

Na obranu celého příběhu je však nutné konstatovat, že jen minimum dětí zabíjí perníkářky (či jiné živnostníky, úředníky apod.), zatímco mnoho dětí je dospělými týráno.

Je celkem známou skutečností, že ročně je u nás do ústavní výchovy umisťováno více než 4 000 dětí ( z toho zhruba polovina do kojeneckých ústavů a zdravotnických dětských domovů). Celkem u nás v ústavech vyrůstá více než dvacet dva tisíc dětí, z toho třináct tisíc v ústavech sociální péče... Třetina z nich zde zůstává až do zletilosti.

Jak je to ale s týranými a zneužívanými dětmi které potřebují okamžitou pomoc? Jak je to v případě, že není čas čekat na nějaké soudní rozhodnutí či souhlas rodičů?

Proto vznikl nový projekt Fondu ohrožených dětí (FOD) - Klokánek. Jeho cílem je nahradit ústavní výchovu týraných, zanedbávaných, zneužívaných nebo jinak sociálně ohrožených dětí přechodnou a okamžitou rodinnou péčí. Klokánky mají nepřetržitý provoz, proto mohou kdykoliv přijmout i novorozence, jejichž matky tajily těhotenství a porodí mimo zdravotnické zařízení, aniž by se musely obávat o prozrazení své totožnosti.

Ke dni 5. 11. 2001 existují tato zařízení:
- Žatec, Studentská ulice, okr. Louny, tel. ("teta" a "strýc"): 0607/ 81 34 51 - Dolní Benešov, okr. Opava, tel (jedna "teta") : 0604 /71 17 65
- Praha 8, Chabařovická ul. č. 1125, ( dvě "tety" střídavě po týdnu),
                  tel: 02/ 83 88 11 02
- Bílá Voda, okr. Jeseník (jedna "teta") Kroměříž ("teta" a "strýc").
- Milovice, (jedna "teta").

O děti pečují po všech stránkách, obdobně jako v rodině, zaměstnanci Fondu ohrožených dětí, kteří prošli náročným psychologickým vyšetřením a dávají záruky vřelého přátelského prostředí pro děti, včetně péče o ně.

Do Klokánků bylo od září 2000 do 31. října 2001 přijato celkem 124 dětí. Z toho se 54 dětí po vyřešení situace vrátilo domů, 14 odešlo do trvalé náhradní rodiny (6 s perspektivou osvojení, 8 s perspektivou pěstounské péče).

FOD doufá, že s pomocí veřejnosti i státní dotace se podaří pro příští rok vytvořit další Klokánky. (Mimochodem, ústavní péče je mnohem nákladnější než péče v Klokáncích.)

Autor: Mgr. Jiří Široký