Zajímavosti

Téma: Co se děje s příspěvky na humanitu


Kategorie: Zajímavosti 
17.prosinec 2001
Přispěli jste již někdy na nějakou humanitární akci? Také Vás zajímá, co se s takto získanými penězi děje? Slouží skutečně svému účelu nebo je to jen dobrý zdroj obživy pro pár lidí

Odpovědět na tyto otázky asi obecně nelze. Podívejme se tedy alespoň na konkrétní příklad:

Liga proti rakovině je dobrovolné občanské sdružení usilující o snížení výskytu zhoubných nádorů a úmrtnosti na rakovinu v České republice. Z jejích četných aktivit, mezi které mj. patří pořádání odborných seminářů, nádorová prevence, výchova k nekuřáctví, poradenství a pomoc onkologickým pacientům i zdravým lidem, dále provoz konzultační telefonní linky v pracovních dnech (02/2492 0935), je především již tradičně pořádaný Květinový den.

Finanční výtěžek poskytnutý dobrovolnými dárci z celé republiky je použit především jako finanční dotace pro výzkumná i klinická pracoviště zabývající se onkologickou problematikou, ale také pro služby onkologickým pacientům.

12. prosince 2001 v odborném léčebném ústavu onkologie a pneumologie v Nové Vsi pod Pleší byl slavnostně otevřen nový rehabilitační bazén, jehož stavba byla realizována během tří měsíců a odpovídá náročným současným podmínkám. Ředitelka ústavu prim. MUDr. Alexandra Aschermannová a předseda Ligy proti rakovině Praha prof. MUDr. Zdeněk Dienstbier, DrSc. vyslovili dík stavbařům - firmě Podzimek a synové, s.r.o. z Jihlavy - i všem našim občanům, kteří přispěli na Květinový den, neboť bazén v hodnotě 2.400.000 Kč byl postaven z této sbírky. Liga proti rakovině Praha, která je organizátorem tradičního Květinového dne tak splnila slib, který dala. Rehabilitační bazén bude sloužit onkologickým pacientům, kteří do ústavu přijíždějí na rekondiční pobyty a bude využíván i pro rehabilitaci pacientů,hospitalizovaných v ústavu.

Stavba bazénu a možnost balneoterapie tak uzavírá komplexní nabídku rehabilitační péče, kterou tento ústav poskytuje jak uvedla PhDr. Eva Křížová, jednatelka Ligy proti rakovině.

Tradiční vánoční koncert, který pořádá Liga proti rakovině a Carolinum - Spolek absolventů a přátel Univerzity Karlovy - vždy ve Velké aule Karolina letos 13. prosince byl důstojným závěrem pracovního roku. Na koncertu byla slavnostně předána Cena Ligy proti rakovině (v hodnotě 50 000, rovněž z výtěžku Květinového dne) - vědci do 35 let, za nejúspěšnější práci v oboru onkologie. Letos ji získala RNDr. Šárka Pospíšilová, PhD z Masarykova onkologického ústavu v Brně. Výsledky její práce byly přijaté a zveřejněné v renomovaných zahraničních časopisech.

Autor: zpracováno redakčně