Pohlavní choroby

Českou šikovností proti AIDS


Kategorie: AIDS 
21.listopad 2001
V minulých dnech schválil nejvyšší orgán pro schvalování léčiv v USA (FDA - Food and Drug Administration) žádost farmaceutické firmy Gilead Sciences o povolení nového léku určeného k léčbě AIDS.

Tento lék se jmenuje Viread. Jeho účinnou látkou je tenofovir. Ve státech EU by měl být schválen v lednu 2002. Hlavním principem jeho účinku je blokování reverzní transkriptázy. To je enzym, který umožňuje množení tzv. RNA virů, mezi které patří i HIV viry. Díky tomu působí jako efektivní protivirové agens, které je schopné v signifikantním množství snížit počet HIV virů u nemocných.

Pro nás je bezesporu zajímavé , že účinná látka byla objevena skupinou českých vědců pod vedením RNDr. Antonína Holého, DrSc. v Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR v Praze v programu systematického výzkumu nukleotidových antimetabolitů. Jedná se o společný dlouhodobý projekt pracovníků akademie s virologickým pracovištěm Katolické univerzity v Leuvenu, vedeným profesorem Erikem De Clercquem. Jeho výsledkem je objev tří původních skupin nového typu léčiv účinných proti řadě virových onemocnění. A tak (řečeno s Járou Cimrmannem) česká šikovnost opět dopomohla k vítězství borcům jiných zemí.

První skupina těchto látek působí na tzv. DNA viry (např. viry vyvolávající pásový opar a opar genitálií, různé oční infekce, mononukleózu a cytomegalovirové infekce).

Druhá strukturní skupina účinkuje na retroviry a proti hepatitidě B. Jedna z účinných látek, syntetizovaných na pracovišti Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR - adefovir - je již v závěrečné fázi klinických zkoušek. Látky této skupiny se studují také jako perspektivní cytostatika.

Třetí strukturní skupina (tenofovir) je zaměřena na AIDS. Společnou vlastností všech účinných látek těchto nových skupin je jejich dlouhodobý účinek. Je možné je proto podávat ve velkých intervalech. Nový lék, jehož vývoj trval poměrně krátkou dobu - jen pět let - se podává pouze jednou denně (podávat se bude také v kombinaci s ostatními antivirotiky). Osvědčil se i u těch pacientů, kde již jiné léky selhaly.

Ve světě je nakaženo virem HIV více než 35 milionů dospělých a 1,4 milion dětí. Medicína disponuje v současné době již řadou léků, které mohou v mnoha případech zabránit rozvinutí příznaků HIV nebo alespoň zpomalit průběh onemocnění. Léky se používají v kombinaci tří až čtyř preparátů. Velmi často se však vyvíjí rezistence na podávané léky, proto jsou stále vyhledávány nové přípravky.

Autor: Mgr. Jiří Široký