Medicína

Fišer dá protokoly devitalizace na webové stránky ministerstva


Kategorie: Aktuality 
10.prosinec 2001
Ministr zdravotnictví Bohumil Fišer zveřejní na oficiálních webových stránkách svého ministerstva protokoly devitalizace, které dostal od zástupců Svazu pacientů.

ČTK to řekl mluvčí ministerstva Otakar Černý. "Předseda svazu Luboš Olejár dnes ministerstvu předal čtyři protokoly s přílohami, které vypracovala vědecká rada pro devitalizaci při jeho svazu," upřesnil. Ministr podle mluvčího bude s protokoly pracovat "podle oboustranně domluveného scénáře".

Olejár ČTK řekl, že připravili protokoly pro klinickou studii na pacientech se zhoubnými nádory tlustého střeva a konečníku, ledvin, plic a kožního melanomu. "Požádali jsme pana ministra, aby ověření dosud nezavedené léčebné metody rakoviny v rámci nové klinické studie začalo nejpozději 1. února 2002," řekl. Svaz chce, aby podvazování nádorů bylo přístupné pacientům ve třetím a čtvrtém stadiu onemocnění. Dosud byli přijímáni jen pacienti v posledním stadiu. Chce také, aby se metoda ověřovala na více než čtyřech povolených pracovištích.

Na dnešek svolal Olejár do Prahy zástupce všech nemocnic, které mají o ověřování metody zájem. Seznam pracovišť dá ministrovi. Podle Olejára mají zájem o léčebnou metodu již zemřelého Karla Fortýna odborníci z Austrálie, Německa, Ruska a Gruzie. První studii devitalizace pozastavila vědecká rada ministerstva zdravotnictví 1. října na půl roku, než budou známy výsledky u pacientů již operovaných. Z 54 operovaných pacientů zatím třetina zemřela.

Autor: Zdroj ČTK