Medicína

Soukromí lékaři se bojí, že Fišer stanoví ceny proti jejich zájmu


Kategorie: Aktuality 
06.prosinec 2001
Soukromí lékaři z organizace Skalpel se obávají, že ministr zdravotnictví Bohumil Fišer stanoví ceny péče, které nebudou vyhovovat jejich zájmům.

ČTK to řekl předseda sdružení soukromých lékařů Skalpel Jaroslav Henzl. "Návrh na způsob a výši úhrad zdravotní péče z veřejného zdravotního pojištění na první pololetí 2002 je fackou pro všechny soukromé poskytovatele," řekl. Podle Henzla ministr v rozporu s evropskými trendy přesouvá stále více prostředků do nemocnic, a to na úkor soukromých lékařů. "To není pravda, soukromí lékaři návrh nepochopili, příjmy za péči by se měly zvýšit také jim," řekl ČTK prezident České lékařské komory David Rath. Uvedl, že komora je s ministrovým návrhem spokojena, plánované zvýšení je podle Ratha "pro všechny zajímavé".

Praktičtí lékaři by si podle návrhu měli zvýšit příjmy o šest procent, dostanou více za registrovaného pacienta i za výkonový bod. Pro nemocnice návrh počítá s šestiprocentním růstem příjmů. "Nejzajímavější" je podle Ratha změna v ambulantní specializované péči, kde se počítá s celkovým navýšením kolem osmi procent. Zcela se má změnit systém úhrad: padá historický limit, a lékař tak bude moci ošetřit každého pacienta, který to bude potřebovat. Prakticky by měly zmizet veškeré objednací doby, dodal Rath. Podle něj je ministrův návrh na horní hranici růstu zdrojů zdravotního pojištění.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Otakar Černý ČTK řekl, že na návrhu se stále ještě pracuje, vyhláška dosud není v platnosti. Vláda by měla ceny péče vyhlásit do poloviny prosince. Tento termín bude podle Černého dodržen.

Autor: Zdroj ČTK