Poradna - děti

Mohu odvézt novorozence do Anglie?


Kategorie: Poradna - děti 
01.prosinec 2000
Po porodu bych ráda odcestovala na delší dobu za manželem do Anglie. Nevím kdy a zda vůbec je vhodné se s novorozencem vydat na takovou cestu, abych náhodou nezanedbala nějakou zdravotní péči. Poraďte mi, prosím, jak to bude s očkováním dítěte, pokud bych zůstala v zahraničí více než rok?

__________________________________________________________

První rok dítěte není jen očkování. O očkování, které máme povinné dle schématu vyhlášky MZ ČR pro všechny děti rozené v ČR, se podrobně dozvíte v očkovacím seznamu, který byste měla dostat po narození dítěte již v porodnici. Pro informaci dodávám, že každé očkování u malého miminka provádí odborný dětský lékař po zvážení stavu dítěte. Také dítě sleduje v jeho fyzickém a duševním vývoji velice intenzivně, hlavně první rok života. V Anglii je péče obdobná, ale schéma očkování muže být jiné. To pro Vaší informaci.

Jinak cestování s miminkem se doporučuje pokud možno letecky, aby se zkrátila doba cesty a až po šesti týdnech jeho života. Mělo by být úplně v pořádku, Vy pochopitelně také. Pokud možno by se nemělo cestovat v chřipkové epidemii.Jinak, pokud je dítě kojeno, je chráněno Vašimi ochrannými látkami, které mu hlavně dodáváte v mateřském mléce a určitě nejsou žádné námitky pro pobyt v Anglii.

Autor: zpracováno redakčně