Poradna - strava

Nadýmání


Kategorie: Poradna - strava 
04.srpen 2000
Je mi 32 let, jsem muž. Od dětství trpím nadýmáním. V současné době jsem začal používat proteinové přípravky firmy Bolid. K nadýmaní se však přidal i průjem, bolesti břicha a pálení při močení i po něm. Jediná strava co mi nepůsobí obtíže je rýže s dušenou zeleninou. Pitný režim dodržuji. Za radu děkuji.

                    _______________________________________

Odpověď na Váš problém není bez znalosti dalších údajů jednoduchá. Velmi obecně lze proto předpokládat, že problém s nadýmáním by mohl být způsoben nesnášenlivostí laktózy a nedostatečnou střevní mikroflórou. To lze řešit doplněním preparátu Lactobacillus, který lze zakoupit v lékárně. Jeho užívání vede k obnovení střevní mikroflóry, což potíže s nadýmáním výrazně zmírní, či dokonce odstraní. Nadýmání však může být i průvodním jevem některých onemocnění (například žlučníkových, ale i ledvinných), stejně jako důsledek nepravidelného a “nárazového” stravování. Bolesti břicha mohou být následkem průjmu, ale i močové infekce, pro kterou svědčí pálení při močení i po něm. Z dotazu není jasné, kolik a jaké preparáty užíváte a proč.

Přídavkem proteinového preparátu k běžné stravě můžete zvýšit množství proteinů nad únosnou mez, což zatíží zejména Vaše ledviny. Pro kvalifikovanější odpověď bych potřebovala znát alespoň základní vyšetření (biochemické hodnoty, moč sediment) a všechny preparáty, které pravidelně užíváte (včetně vitamínových) a Váš obvyklý jídelníček.

Autor: Tamara Starnovská