Poradna - strava
Minerálka a ledvinové kameny
Pití tzv. stolních minerálních vod (Mattoni, Ida, Korunní, Magnesia...) je v obecné rovině prospěšné, zajišťujeme tak přísun potřebných minerálů do organismu. Odlišná situace nastává, pokud se u jedince projeví tendence k tvorbě ledvinného písku či kamenů. V takovém případě je třeba – podle složení kamenů (nejčastěji bývají složeny z oxalátu nebo fosfátu vápenatého) vyhýbat se určitým typům minerálních vod – v konkrétních případech je nutné se o vhodné životosprávě (včetně složeni stravy a tekutin) poradit s lékařem.
Pokud jde o Váš druhý dotaz – podle našich informaci závisí cena kávy na kvalitě výchozí suroviny – kávových bobů, na jejich odrůdě, místu původu a zpracování. Pokud se o věc zajímáte hlouběji, doporučujeme prostudovat některou z řady dostupných knih o kávě.