Poradna - strava

Škodí vegetariánství lidskému plodu?


Kategorie: Poradna - strava 
16.říjen 2000
Dostala jsem se na Vaše www stránky, protože jsem hledala cosi o vaječníkách. Také mě zaujal odkaz na stravu a zdraví. Mám otázku: Jsem lakto-ovo-vegetariánkou asi 9 let. Chceme mít teď dítě a já se ptám – vadí tato strava plodu? Ovlivňuje jej nějak negativně? Měly by se užívat další vitamíny? Mají vegetariáni nějak postižené děti? Rodí se s nižší porodní váhou? Nedávno v rádiu byl rozhovor s člověkem prodávajícím nějaký výživový doplněk. Sdělil, že vegetariánské děti jsou ve škole mírně retardované. Velice děkuji za odpovědi.

___________________________________________________________

V každém případě máte riziko nedostatku železa. Hodně záleží na tom, zda do svého jídelníčku zařazujete i ryby (obsah jódu) a drůbež. Také záleží na celkovém množství sýrů a vajec, které denně jíte. V těhotenství (a před případným plánovaným otěhotněním) je třeba zajistit dostatek bílkovin (i živočišného původu), a dbát na dostatek vápníku (1200 až 1500 mg/den).

Před plánovaným otěhotněním by proto bylo vhodné absolvovat laboratorní vyšetření zaměřené na Váš výživový stav (včetně krevního obrazu). Pokud bude vyšetření v pořádku, je třeba stravovat se tak, aby jste měla dostatek výše uvedených živin.

Totéž platí i pro období kojení. Rozhodně je zcela nesprávné stravovat narozené dítě lakto-ovo-vegetariánskou nebo jakoukoliv jinou alternativní formou výživy.

Autor: Tamara Starnovská