Poradna - strava

Nejsem obézní, ale ani ideální


Kategorie: Poradna - strava 
29.leden 2001
Je mi 37 let, měřím 160 cm, vážím 58 kg. Vím, že nejsem až tak obézní. Moje postava je ale tvaru hrušky, v pase jsem až moc štíhlá, asi 58 cm, a přes boky mám 100 cm a poměrně silná stehna i lýtka. I když se poměrně dost hlídám, snažím se i nějaké to kg zhubnout, stále hubnu jen v pase, boky a stehna jsou stejné. Dokonce jsem i celý rok cvičila, vůbec nic se ale nezměnilo!

___________________________________________________________

Poměr Vaší výšky a váhy, z kterého se počítá tzv. index tělesné hmotnosti (Body mass index, BMI) je skutečně v mezích normy, jak se můžete presvědčit nalistováním rubriky Strava (svůj index si tam můžete dosazením vlastních parametrů sama spočítat).

Váš BMI se pohybuje v mezích průměrných, normálních hodnot. Rozložení tělesné hmoty je ovšem vyloženě individuální záležitostí a není dobré se srovnávat s “ideálními” postavami modelek, které jsou často “vyrobeny” jen způsobem vyfotografování (hodně dělá tělesná poloha, něco je ukázáno, něco schováno), oblečení apod. Marylin Monroe také neměla “ideální” postavu (“spodní” část těla měla také širší než u “ideálu”), a přitom působila díky oblečení, své celkové prezentaci, přirozenosti a šarmu skvěle a sexy.

Tím není řečeno, že by se člověk měl se vším smířit, ale není třeba se za každou cenu snažit dosáhnout tzv. ideální postavy (a není to někdy ani reálné). Cíleným cvičením, zaměřeným na silnější tělesné partie, je možno zredukovat, co se dá, ale existují určité hranice, za kterými už jsou “tvary” vytvářeny ne tukem, ale svalovou hmotou. Pak už je to otázka vhodného oblečení a “přijmutí” vlastní tělesné i duševní individuality – každý z nás je jedinečný a má v sobě mnoho hodnotného, čím mne ostatní zaujmout.

Autor: MUDr. Pavel Kostiuk CSc.