Poradna - strava

Kašovitá a bezezbytková dieta


Kategorie: Poradna - strava 
04.duben 2001
Prosím Vás touto cestou, zda by bylo možné poslat na mou e-mailovou adresu vše o dietách: 1. kašovitá dieta (č. 1), mám tím na mysli, co je to konkrétně za dietu, k jakým druhům onemocnění se tato dieta drží a něco i o nemocech s ní spojených + jídelníček; 2. bezezbytková bílkovinná dieta (č. 5) a v podstatě totéž i k této dietě. Tyto informace potřebuji využít na referát do školy, nikoliv na léčbu svojí či svých blízkých.

1. Kašovitá dieta (č. 1) – používá se při onemocnění dutiny ústní, jícnu a žaludku (onemocnění sliznice, zubů), musí obsahovat jen jídla měkká, případně v kašovité úpravě. Liší se velmi podle konkrétního stavu pacienta jak výběrem surovin, tak i jejich zpracováním – například při mukozitidě nelze použít ovoce a ovocné šťávy, při stavu po operaci zubů je možné použít ovocné pyré bez problémů, proto je i jídelní lístek velmi variabilní; používané jsou nákypy (masové, zeleninové, sladké), kaše slané i sladké, většinou není vhodné běžné pečivo (nejsnáze lze použít toustový), místo něj se používají piškoty.

Z příloh mimo kaší brambory rozmačkané (prolisované), těstoviny, hodně měkká rýže při potížích s polykáním se dieta dále mění (například nelze používat rýži) – to je často po mrtvici nebo při jiném neurologickém onemocnění.

2. Bezezbytková bílkovinná dieta (č. 5) – tato dieta není bezezbytková, ale s omezením zbytků. Opět se liší podle onemocnění, při němž se podává. Při střevních zánětlivých onemocněním, po operacích střeva, s vývodem (kolostomie), bílkovin je třeba podávat takové množství, které konkrétní pacient potřebuje (podle ztrát případně rozsahu onemocnění a potřebě hojení), zhruba lze říci 1 gram na kilogram optimální hmotnosti, ze stravy se vylučují potraviny se zbytky (luštěniny, zelenina a ovoce s větším obsahem vlákniny).

Tato dieta se poněkud přežila, protože onemocnění střev vyžadují individuální dietoterapii a nelze je řešit rámcovou dietou (například některý pacient může mrkve v polévce a jiný ne). Předpokládá se, že zůstane zachována jen varianta diety po operaci a při kolostomii jako rozpracovaný pooperační postup a jinak bude každý pacient stravován individuálně.

Předpokládám, že na základě této informace můžete jídelníček složit sama, pokud byste ho chtěla konzultovat, můžete mi ho zaslat. Nevím, jakou školu studujete, ale pokud specializovanou, ještě doplňuji, že jídelníček v obou případech musí být plnohodnotný s dodržením biologické hodnoty.

Autor: Tamara Starnovská