Poradna - léky

Mám doma Flonidan. K čemu je?


Kategorie: Poradna - léky 
07.únor 2001
Našla jsem v naší domácí lékárně Flonidan tabletky 10 mg – ale jaksi bez příbalového letáku, takže nevím k čemu jsou, mohli byste mi, prosím, poradit?

Flonidan je protialergický lék. Účinnou látkou Flonidanu je loratadin, který patří mezi tzv. antihistaminika druhé generace, která brání navázání histaminu na tzv. H1 receptory, a tím rozvoji příznaků alergie. Histamin se totiž u alergika při styku s alergenem (např. pylem) či jiným takzvaným spouštěčem uvolňuje z některých typů buněk a po navázání na tyto receptory způsobuje různé příznaky (např. sekreci z nosu u senné rýmy). Antihistaminika tomuto jevu brání a tím příznaky potlačují či alespoň zmírňují.

Podávání Flonidanu je vhodné u těchto stavů: Sezónní i nesezónní (celoroční) alergická rýma a zánět spojivek, kopřivka, atopický ekzém. Astma bronchiale. Některé formy potravinové alergie.

Dávkování: Dospělí a děti starší 12 let (s hmotností nad 30 kg) 1 tableta (10 mg) 1krát denně. Děti 2 až 12 let obvykle půl tablety (5 mg) 1krát denně. U osob se sníženou funkcí jater a ledvin je nutno pečlivě zvážit indikaci léčby a v případě potřeby dávky upravit: obvyklé dávky v těchto situacích jsou poloviční, nebo jsou podávány v prodloužených intervalech (obden).

Autor: MUDr. Pavel Kostiuk CSc.