Poradna - léky

Předepsal lékař špatné léky?


Kategorie: Poradna - léky 
23.březen 2001
Mám na Vás dva dotazy. Za prve bych se chtěla zeptat na diabetické léky. Moje tchyně užívala po léta Maninil 0,5 mg a asi před rokem jí doktor řekl, že se přestal vyrábět a dal jí Glucobay 100 mg. Bohužel tyto tablety bere tchyně 3x denně, ale vůbec nezabírají jako Maninil. Teď jí lékař sdělil, že asi bude muset přejít na inzulín. Chci se zeptat, jestli existují i jiné léky než tyto dva, a jestliže ano, který je podobný Maninilu. Při léku Glucobay má tchyně vysoký cukr v krvi. Můj druhý dotaz se týká tabletek Erdic. Je pravda, že tyto tablety zvětšují prsní žlázy a potom prsa vypadají větší, nebo je to pouze jeden z mnoha pokoutných prodejů? Náhodou jsem článek o Erdicu našla na internetu a zajímalo by mě, zda tyto informace jsou pravdivé, nebo ne.

Přípravek Maninil obsahuje glibenclamid – látku používanou k léčbě diabetu 2. typu, tedy méně závažné cukrovky, která postihuje většinou pacienty po 40. roku věku v důsledku zhoršující se funkce slinivky s následným snížením vylučování inzulínu do krve.

K úpravě tohoto typu cukrovky lékaři nejprve nařizují dodržování diety s nízkým obsahem cukru, a pokud zvýšené hladiny cukru v krvi stále přetrvávají, zahajují obvykle léčbu perorálními (ústy podávanými) antidiabetiky. Někteří pacienti je pak užívají po řadu let, u jiných může dojít k úpravě stavu a léčba může být po nějaké době přerušena, u jiných bohužel rozvoj cukrovky pokračuje a po určité době je nutné přejít na léčbu injekčně aplikovaným inzulínem.

Není pravda, že se přípravek Maninil přestal vyrábět, je stále na trhu, a to hned ve třech modifikacích – tablety s obsahem 1,75 mg, 3,5 mg nebo 5 mg glibenclamidu. I kdyby z nějakého důvodu, který mi není jasný, nebyl ve Vašem kraji k sehnání, měl ošetřující lékař Vaší tchyně možnost nahradit ho jiným přípravkem obsahujícím stejnou účinnou látku (tedy glibenclamid), např. přípravkem Glucobene nebo Betanase, které jsou u nás také k dostání. Léky podobné glibenclamidu samozřejmě existují – říká se jim deriváty sulfonylurey a vybírat lze hned z několika. Jedná se například o glipizid (přípravky Antidab nebo Minidiab), gliquidon (přípravek Glurenorm), gliclazid (přípravek Diaprel) – většina z nich je plně hrazena zdravotní pojišťovnou.

O všech těchto lécích se dá zjednodušeně říci, že podporují vylučování inzulínu ze slinivky, a tím snižují hladinu cukru v krvi. Přípravek Glucobay, který nyní Vaše tchyně užívá, v těle působí jinak. Jako účinnou látku obsahuje akarbózu, která pouze zpomaluje vstřebávání cukru ze střeva do krve. Na podporu vylučování inzulínu ze slinivky nemá žádný vliv a často se používá jako doplněk terapie jinými antidiabetiky.

Neznáme zdravotní stav Vaší tchyně, ale nechce se nám věřit, že skutečnou příčinou změny Maninilu za Glucobay bylo pouze to, že přípravek Maninil nebyl k dostání. Možná se hladiny cukru v krvi Vaší tchyně snížily natolik, že její ošetřující lékař usoudil, že terapie přípravkem Glucobay bude dostačující. Podle toho, co uvádíte, tomu tak není, takže by asi bylo na místě pokusit se vrátit k původní léčbě Maninilem nebo jiným lékem ze skupiny derivátu sulfonylurey (případně i v kombinaci s přípravkem Glucobay). V případe neúčinnosti tohoto postupu by pak bylo nutné uvažovat o léčbě inzulínem. Stálo by možná za to, doprovodit Vaši tchyni na další návštěvě k lékaři a nechat se podrobněji informovat o jejím zdravotním stavu.

Ohledně přípravku Erdic se nám nepodařilo v našich databázích najít potřebné údaje. Je sice v České republice registrován (ne mezi léky, ale jako tzv. parafarmaceutikum), ale podrobnosti výrobce neuvádí. Doporučujeme jeho účinky konzultovat v lékárnách

Autor: MUDr. Pavel Kostiuk CSc.