Lékařská poradna

Jsem diabetik a brní mě ruka


Kategorie: Poradna - nemoci a příznaky 
17.duben 2001
Je mi 47 let, mám diabetes mellitus II na dietě dobře kompenzovanou, v minulosti jsem měl poruchu metabolismu tuků, nyní držím laktovegetariánskou dietu a výsledky jsou dobré. Několikrát do měsíce se mi stane, že při spánku – v noci nebo i ve dne – mě začne intenzivně brnět pravá ruka – nejvíce malíček. K tomu došlo i asi 5 minut po intenzivní námaze, kdy jsem byl již v klidu. Po několika minutách se situace normalizuje. Někdy je toto brnění spojeno se závratěmi, které trvá i několik hodin s tím, že ruka již nebrní, ale závratě přetrvávají. O jakou poruchu se jedná a jak je léčitelná?

Vaše obtíže jsou nejspíše výsledkem kombinace takzvané neuropatie –poškození periferních nervů při cukrovce a postižení krční páteře. K úlevě vede nejspíše nepřímá cesta přes snahu o co nejlepší “srovnání” cukrovky a obecná pravidla platící pro obtíže s krční páteří: dostatek pohybu, vyhýbat se práci ve strnulé poloze, vhodná pracovní židle a lůžko, ochrana krku proti chladu.

Jelikož máte obtíže hlavně ve spánku (což je typické), doporučuji Vám se zaměřit hlavně na lůžko – nedávat si příliš mnoho pod hlavu, lůžko nemá být příliš měkké. Léky v těchto stavech málokdy vedou bez dalších opatření k úlevě, někdy pomáhají rehabilitační procedury, hlavně masáže.