Lékařská poradna

Hormóny a prsní žlázy u mužů?


Kategorie: Poradna - nemoci a příznaky 
01.červen 2001
Při brouzdání Internetem jsem narazil na vaše stránky, které mne velice zaujaly. Vždy jsem patřil k příznivcům medicíny, a to jak klasické, tak alternativní. Je mi 47 let a co se týká postavy, jsem štíhlý. V mládí jsem ale byl astenický, a tak jsem měl problémy spíš rázu psychického z toho, jak vypadám. V období dospívání, kdy jsem měřil 186 cm a vážil na střední škole pouhých 56 kilogramů, jsem požádal lékařku o nějaké léky na zesílení. Tehdy se ještě moc nevědělo o anabolikách, a tak jsem začal užívat Stenolon. Využíval jsem několik balení bez většího úspěchu, ale s pocitem, že jsem pro svoji postavu něco udělal. Jasné je, že jsem zesílel a ""zmužněl"" až na vojně. S druhotnými pohlavními znaky jsem neměl nikdy problémy, pohlavní dospívání začalo po třináctém roce. V dospělosti, když už jsem byl ženatý a měl děti, jsem občas pociťoval nepříjemné tření svých prsních bradavek o oděv. Nevěnoval jsem tomu příliš pozornost s tím, že jde asi o nachlazení. Pravda je, že moje bradavky jsou oproti jiným mužům spíš vyvinutější. Protože jsem vlastně ve věku, kdy přechází organismus pomalu do klidu - klimaktéria, pozoruji už několik let nadměrné zvětšení prsů. Je to věc nepříjemná a samozřejmě pro muže na vrcholu sil traumatizující. Porovnávám se s ostatními muži. Nemohu říct, že by byly nějaké abnormálně větší - ženské, ale lidově řečeno, visí, a i přes veškerou snahu spočívající ve cvičení se mi nedaří dát jim normální chlapský tvar. Je mi to samozřejmě nepříjemné a chtěl bych tento stav změnit. Prosím vás o radu, na koho se mám obrátit se žádostí o vyšetření a případnou úpravu a léčbu. Zatím jsem uvažoval pouze o kosmetické úpravě.

Struktura a velikost prsní žlázy jsou i u muže pod hormonálním vlivem.Zvětšení prsní žlázy u mužů se nazývá gynekomastie. Může se vyskytnout jako přechodná porucha v pubertě, tento typ zvětšení žlázy však mizí většinou spontánně.

Pokud se gynekomastie vyskytuje v pozdějším věku, může mít řadu příčin, které můžeme zhruba rozdělit do dvou skupin - vnější a vnitřní. Mezi vnější příčiny patří léčba některými léky (například spironolaktonem). Pokud se takový důvod nepodaří objevit, je třeba analyzovat, zda gynekomastie pramení z nadbytku ženských hormonů (estrogenů), nebo nedostatku mužských hormonů (testosteronu), a tím relativní převahy estrogenů, nebo z případných dalších hormonálních příčin.

Odhalováním příčin a léčbou gynekomastie se zabývají endokrinologové (lékaři zabývající se poruchami činnosti žlaz s vnitřní sekrecí). Doporučujeme, aby stav posoudil váš praktický lékař, který vás k endokrinologovi pak může doporučit.

Autor: MUDr. Pavel Kostiuk CSc.