Funkční sexuální poruchy mužů

Co je to erekce? - americká studie


Kategorie: Funkční sexuální poruchy mužů Sexuální zdraví 
03.červenec 2001
Tématika mužské erekce byla asi vždy středem zájmu, ať už soukromého nebo společenského.

V minulém století přibyl zájem vědecký, který soustředil na patologickou stránku - erektilní poruchy. Vrcholu všeobecné pozornosti tato tématika dosáhla s objevem sildenafilu - Viagry. Věc jistě vůbec není jednoduchá, proto se stala předmětem exaktního výzkumu. Zajímavou studii publikovali vědci z bostonského Centra pro úzkost a příbuzné poruchy.

Výsledky po mnoha stránkách prioritní studie týkající se erekce vyšly letos v americkém časopise Journal of Sex and Marital Therapy. Podle autorů hledá současný výzkum pravděpodobné příčiny toho, že techniky léčení erektilní dysfunkce nepřinášejí vždy takový úspěch, jaký se od nich očekával. Uvedená studie je vůbec první, která přímo srovnává psychický dopad mechanicky a eroticky dosažené erekce. Do studie byli zařazeni muži, kteří netrpěli erektilní dysfunkcí. Muži byli požádáni, aby dosáhli erekce dvojím odlišným způsobem.

Při první z metod použili mechanický způsob - vakuový přístroj ErecAid System, druhou metodou byla autostimulace při sledování erotického videa. Výsledky ukázaly, že vakuovým přístrojem lze sice dosáhnout "požadované" tuhosti penisu, ale tento jev nebyl doprovázen pocity sexuálního (psychického i fyzického) vzrušení (tyto parametry byly testovány podle objektivních kritérií), zatímco při druhém ze způsobů měla erekce žádoucí "komplexní" povahu. výsledky studie doložily, že není erekce jako erekce. Podle autorů studie by léčba erektilní dysfunkce měla brát v úvahu psychicko/fyzickou složitost regulačních mechanismů, které sexuální vzrušení spojené s erekcí zajišťují. Člověk je prostě složitější než robot. A pro opravy poruch je třeba znát co nejvíc. Uvedená studie se k tomu snažila přispět.

Autor: MUDr. Pavel Kostiuk CSc.