Diety

Dieta při mononukleóze


Kategorie: Diety 
29.březen 2001
Mononukleóza je v poslední době relativně častou diagnózou většinou u mladých lidí. Jedná se o infekční onemocnění postihující jaterní tkáň.

Mononukleóza je v poslední době relativně častou diagnózou většinou u mladých lidí. Jedná se o infekční onemocnění postihující jaterní tkáň.

Stravování velmi závisí na individuálním stavu postiženého a na zjištěných laboratorních hodnotách. Jednoznačně platí zákaz konzumace alkoholických nápojů a přepálených tuků. Vhodné je také výrazné omezení pokrmů či potravin obsahujících konzervační látky. Do této skupiny patří většina průmyslově zpracovaných konzervovaných výrobků (hořčice, kečupy, kořenící a ochucovací prostředky, masové konzervy, paštiky, pomazánky, některé nakládané zeleniny).

Naopak velmi vhodné je podávání zvýšeného množství ovoce a nenadýmavé zeleniny (alespoň v množství nejméně 500 g denně či 5 porcí denně) a dostatek tekutin (alespoň 2,5 litru, při zvýšené teplotě nebo pobytu v klimatizovaném či ústředním topením vytápěném prostředí pak nejméně 3 litry.

Jedna porce ovoce či zeleniny je jeden kus o hmotnosti cca 100 až 150 g, porce salátu o stejné hmotnosti či porce dušené nebo vařené zeleniny v množství cca 200 g. Velmi vhodná je úprava v páře, která lépe zachová chuťové vlastnosti zeleniny (i ostatních pokrmů).

Nesmažit, neopékat, negrilovat

Podle individuálního stavu je pak třeba dále upravit jídelníček. V prvním období onemocnění se může vyskytnout nevolnost a nechutenství. V takovém případě je třeba podávat malé porce lehce stravitelných pokrmů s nízkým obsahem tuku. Pokud by přesto měl nemocný po jídle pocity plnosti, případně nevolnosti nebo nucení na zvracení, je třeba tuk zcela vynechat a na přechodnou dobu podávat pouze vařené pokrmy. Vhodné je využití ryb, drůbežího a králičího masa, ale je možné použít i ostatní druhy mas, pokud z nich odstraníme veškerý viditelný tuk.

Postupně přidáváme další pokrmy a potraviny – vždy však jen jeden druh obden. Pokud se znovu objeví nevolnost, je třeba tento pokrm nebo potravinu ještě vyřadit a zkusit ji později.

Nevhodné jsou potraviny a technologické úpravy s vysokým obsahem tuků, to znamená většina uzenin a uzenářských výrobků, smetanové a tučné mléčné výrobky (sýry, jogurty, zmrzliny) a pokrmy nadýmavé a těžko stravitelné. Mezi jídla tučná, a proto tíže stravitelná, patří i smetanové nebo smetanou zadělávané omáčky a pokrmy. Technologické úpravy, při nichž dochází k přepalování tuku, jsou zejména smažení, dlouhé opékání a grilování – zejména na ohni.

Tuk přidáváme v malém množství až do hotového pokrmu, vhodný je rostlinný olej, ale můžeme použít i máslo, pokud nemocnému lépe vyhovuje. Rostlinné tuky jsou obecně vhodnější proto, že ve stravě by celkové množství tuku mělo být zastoupeny dvě třetiny rostlinných tuků a třetina živočišných. Při obvyklé skladbě jídelníčku pak živočišné tuky zkonzumujeme v živočišných potravinách, a volný tuk by proto měl být hrazen již jen rostlinným.

A co chleba s máslem?

Vhodný je dostatečný přívod bílkovin (podle hmotnosti cca 80 až 100 g denně), to znamená 3 až 4 porce pokrmu obsahujícího bílkovinu denně. Pokud je nemocný zvyklý na pečivo namazané tukem a nemá pocty nevolnosti, není nutné mu je zakazovat.

Důležitý je klid s odpočinkem podle potřeby (polehávání, odpočinek, hned když si to stav žádá) a pak teprve postupné přidávání zátěže podle normalizace laboratorních hodnot a pocitů nemocného.

Autor: Tamara Starnovská