Diety
Cukrům ve stravě se můžeme vyhnout
Od počátku výroby cukru z cukrové řepy (případně třtiny) se však situace dramaticky změnila. Rafinovaný cukr je pouze zdrojem energie, velmi snadno se vstřebává z trávicího traktu a jeho chuť je výrazně sladší. Česká populace si už od dětství přivyká na tuto výrazně sladkou chuť. Sladké se navíc spojuje s odměnou, oslavou či příjemným zážitkem. Děti dostávají čokoládu, bonbóny a lízátka. Do dospělosti tak přicházejí s potřebou konzumace sladkostí a s pocitem, že sladké je oceněním. Z toho pramení i návyk mnoha žen řešit problémy návštěvou cukrárny. Odměňují se tím za právě utrpěné příkoří.
Není sladké jako sladké
V zájmu svého zdraví bychom se tedy měli
vrátit ke zvykům našich předků a omezit spotřebu rafinovaných cukrů.
Tím neochráníme jen své postavy, ale i své zuby. Daleko větší
prospěch bude náš organismus mít z konzumace zeleniny, ovoce, tmavých druhů
pečiva, kukuřice a brambor. Když budeme chtít něco sladkého, můžeme si vybrat
z nabídky sladkostí s nízkým obsahem cukru, ale zato s obsahem
vlákniny, cereálií, sušeného ovoce a podobně. Konkrétně můžeme
například nahradit čerstvým ovocem, sušeným ovocem, případně směsí
sušeného ovoce s ořechy. Velmi chutné jsou i zapomenuté a znovu objevené
křížaly. Řešením mohou být také tyčinky či keksy s vlákninou a
cereáliemi.
Takovéto suroviny nebo potraviny obsahují mimo cukru také další potřebné látky, jako například vitamíny, minerální látky a vlákninu. Trávení takovýchto potravin proto také trvá déle, spotřebovává více energie a díky tomu jí pak méně zbývá k ukládání do tukových polštářů našeho těla. Čisté cukry ponechejme pouze pro rychlou energetickou pomoc při jejím velkém výdeji (například při náročném sportovním výkonu).
Nebezpečí číhá v nápojích
Pokud jde o nápoje, jsou někdy
netušeným zdrojem cukrů ve stravě. Dítě navyklé na pití koncentrovaného roztoku
vody se sirupem, na konzumaci jedině koncentrovaných džusů či slazených limonád
konzumuje mnohdy značné množství cukrů, aniž si to jeho rodiče uvědomí. Je proto
vhodné vybírat nápoje s označením light, v nichž je obsah cukru
snížen nebo v nichž cukr obsažen vůbec není.
Náhradní sladidla versus Lákavé větrníky
V naších podmínkách
je zdaleka nejčastěji používán Aspartam, jehož energetická hodnota je mizivá.
Jeho sladivost je 200krát vyšší než cukr.
Často jsme ovšem svědky toho, že si někdo kávu osladí nízkoenergetickým sladidlem a ke kávě si dá moučník bohatý nejen na cukr, ale i na tuky (krém, šlehačka). Ušetří tak například 8 kcal = 33 kJ (20 g cukru) a dá si v lepším případě166 kcal = 697 kJ (malý větrníček), v horším případě pak 836 kcal = 3511 kJ za dort.