Diety

Cukrům ve stravě se můžeme vyhnout


Kategorie: Diety 
28.únor 2001
Cukr je nejsnáze dostupným zdrojem energie pro náš organismus. Obliba sladké chuti je lidstvu vlastní. Většinu své historie však člověk tuto chuť uspokojoval jen ovocem a medem. Díky tomu získával i vlákninu, vitamíny a minerální látky.

Od počátku výroby cukru z cukrové řepy (případně třtiny) se však situace dramaticky změnila. Rafinovaný cukr je pouze zdrojem energie, velmi snadno se vstřebává z trávicího traktu a jeho chuť je výrazně sladší. Česká populace si už od dětství přivyká na tuto výrazně sladkou chuť. Sladké se navíc spojuje s odměnou, oslavou či příjemným zážitkem. Děti dostávají čokoládu, bonbóny a lízátka. Do dospělosti tak přicházejí s potřebou konzumace sladkostí a s pocitem, že sladké je oceněním. Z toho pramení i návyk mnoha žen řešit problémy návštěvou cukrárny. Odměňují se tím za právě utrpěné příkoří.

Není sladké jako sladké
V zájmu svého zdraví bychom se tedy měli vrátit ke zvykům našich předků a omezit spotřebu rafinovaných cukrů. Tím neochráníme jen své postavy, ale i své zuby. Daleko větší prospěch bude náš organismus mít z konzumace zeleniny, ovoce, tmavých druhů pečiva, kukuřice a brambor. Když budeme chtít něco sladkého, můžeme si vybrat z nabídky sladkostí s nízkým obsahem cukru, ale zato s obsahem vlákniny, cereálií, sušeného ovoce a podobně. Konkrétně můžeme například nahradit čerstvým ovocem, sušeným ovocem, případně směsí sušeného ovoce s ořechy. Velmi chutné jsou i zapomenuté a znovu objevené křížaly. Řešením mohou být také tyčinky či keksy s vlákninou a cereáliemi.

Takovéto suroviny nebo potraviny obsahují mimo cukru také další potřebné látky, jako například vitamíny, minerální látky a vlákninu. Trávení takovýchto potravin proto také trvá déle, spotřebovává více energie a díky tomu jí pak méně zbývá k ukládání do tukových polštářů našeho těla. Čisté cukry ponechejme pouze pro rychlou energetickou pomoc při jejím velkém výdeji (například při náročném sportovním výkonu).

Nebezpečí číhá v nápojích
Pokud jde o nápoje, jsou někdy netušeným zdrojem cukrů ve stravě. Dítě navyklé na pití koncentrovaného roztoku vody se sirupem, na konzumaci jedině koncentrovaných džusů či slazených limonád konzumuje mnohdy značné množství cukrů, aniž si to jeho rodiče uvědomí. Je proto vhodné vybírat nápoje s označením light, v nichž je obsah cukru snížen nebo v nichž cukr obsažen vůbec není.

Náhradní sladidla versus Lákavé větrníky
V naších podmínkách je zdaleka nejčastěji používán Aspartam, jehož energetická hodnota je mizivá. Jeho sladivost je 200krát vyšší než cukr.

Často jsme ovšem svědky toho, že si někdo kávu osladí nízkoenergetickým sladidlem a ke kávě si dá moučník bohatý nejen na cukr, ale i na tuky (krém, šlehačka). Ušetří tak například 8 kcal = 33 kJ (20 g cukru) a dá si v lepším případě166 kcal = 697 kJ (malý větrníček), v horším případě pak 836 kcal = 3511 kJ za dort.

Autor: Tamara Starnovská