Problémy s alkoholem

Tak jsem závislý, nebo ne ?


Kategorie: Problémy s alkoholem 
22.únor 1999
Paní B mívá občas kvůli pití problémy, nedivte se proto prosím, že je zvědavá. Zajímá ji, od jakého množství je alkohol škodlivý.

Škodlivé a rizikové pití a závislost na alkoholu
Syndrom závislosti na alkoholu
Návykové léky a drogy - z bláta do louže

Škodlivé a rizikové pití a závislost na alkoholu
Podle odborníků Světové zdravotnické organizace představuje pro zdravého dospělého člověka ještě bezpečné množství asi 20 g 100% lihu. To v přepočtu odpovídá asi půl litru 12° piva nebo dvě “deci” přírodního vína. Jiné údaje hovoří o 24 g 100procentního lihu pro muže a 16 g 100procentního lihu pro ženy. Neznamená to, že každý, kdo pije více, musí onemocnět nebo mít problémy. Znamená to však, že každý, kdo pije více, nějaké problémy riskuje. Závislost na alkoholu je pouze jedním z mnoha takových problémů. K dalším patří onemocnění vnitřních orgánů, úrazy, pracovní problémy apod.

Paní B: Mluvil jste o závislosti na alkoholu. Co to znamená?
Autor: Definic závislosti na alkoholu je více, jedna starší a už neplatná říká následující: “Člověk je závislý na alkoholu, jestliže mu požívání alkoholických nápojů působí trvající problém v některé oblasti života.” Tedy pokud jste se jednou ve společnosti více napila a někomu se to nelíbilo, zdaleka to ještě nemusí znamenat závislost. Ale jestli máte kvůli pití např. v rodině a se zdravím opakované problémy, a přesto si je působíte dál, závislá na alkoholu byste být mohla. Pokud ale chce znát přesnou a v současnosti platnou definici závislosti na alkoholu, prosím. Je ale trochu komplikovanější.

F10.2 Syndrom závislosti na alkoholu
(podle 10. verze mezinárodní klasifikace nemocí)
Je to skupina jevů fyziologických (tělesných), behaviorálních (týkajících se chování) a kognitivních (týkajících se duševního života, zejména poznávání), v nichž přijímání alkoholu má u jedince mnohem větší přednost, než jiné jednání, kterého si kdysi cenil více. Centrální popisnou charakteristikou syndromu závislosti na alkoholu je touha (často silná, někdy přemáhající) přijímat alkohol. Pití alkoholu po období abstinence vede k rychlejšímu znovuobjevení jiných rysů syndromu závislosti, než je tomu u jedince, u kterého se závislost nevyskytuje.

Definitivní diagnóza závislosti by se obvykle měla stanovit pouze tehdy, jestliže během posledního roku došlo ke třem nebo více z následujících jevů:

    a) silná touha nebo pocit přijímat alkohol;

    b) potíže v kontrole přijímání alkoholu, a to pokud jde o začátek a ukončení nebo množství pití alkoholu;

    c) tělesný odvykací stav, jestliže je alkohol přijímán s úmyslem zmenšit jeho příznaky nebo jestliže je přijímána příbuzná látky se záměrem zmenšit nebo odstranit odvykací příznaky;

    d) průkaz tolerance jako vyžadování vyšších dávek látek, aby se dosáhlo účinku původně vyvolanými nižšími dávkami alkoholu;

    e) postupné zanedbávání jiných potěšení nebo zájmů ve prospěch přijímání alkoholu a zvýšené množství času k získání nebo přijímání alkoholu nebo zotavení se z jeho účinku;

    f) pokračování v užívání přes jasný důkaz zjevně škodlivých následků jako poškození jater nadměrným pitím, depresivní stavy, vyplývající z nadměrného pití nebo poškození myšlení alkoholem; je třeba snažit se určit, zda pacient byl nebo mohl být vyšetřen a zda mohly být zjištěny příčiny a rozsah poškození.

Podstatnou charakteristickou syndromu závislosti na alkoholu je přijímání alkoholu nebo touha po jeho přijímání. Jedinec si uvědomuje, že má puzení přijímat alkohol, což se běžně projevuje během pokusů zastavit nebo kontrolovat pití.

Uvedenou definici jsme zpracovali do jednoduchého dotazníku, který si můžete vyplnit.

Paní B si zakroužkovaná čísla u svých odpovědí sečetla, pro jistotu je ještě jednou překontrolovala a posmutněla. I bez testu už tušila, že s jejím pitím není něco v pořádku. Teď se jí to jen potvrdilo. Řekněme, že paní B zjistila, že je na alkoholu závislá. Co to znamená? V tom případě by pro ni bylo mnohem bezpečnější nepít vůbec, nežli se pokoušet o “pití s mírou”. I pokud by jí vyšlo, že závislá na alkoholu není, může mít z této příručky velký prospěch. Může například vzniku závislosti předejít nebo se uchránit dalších zdravotních rizik, která s sebou pití přináší. Závislost je pouze jedním z mnoha zdravotních nebezpečí.

Paní B nespokojeně pokračuje ve svých otázkách: Je to nespravedlivé, znám spoustu lidí, kteří pijí víc než já, a žádné velké problémy kvůli tomu nemají. Proč si někdo závislost vytvoří a jiný ne, i když pije třeba víc?

Nevím, jestli vás milá paní B a milý čtenáři moje odpovědi uspokojí. V každém však mám pro vás pochopení. Narodit se ve střední Evropě je vzhledem ke vzniku riziko už samo o sobě. Žijeme tady v nebezpečně “mokré” části světa. Určitou roli může mít rodina, ve které člověk vyrůstá, modely a vzory, se kterými se setkává, pracovní prostředí, životní situace i jeho tělesná a duševní odolnost. Obecně se dá říci, že v době životních krizí a problémů je alkohol obzvlášť záludný a nebezpečný. Určitý význam mívá i vrozená náchylnost. Například lidé, kteří mívají po alkoholu nepříjemné kocoviny, bývají proti závislosti odolnější. Závislost však není dědičná. Zdědit je možné určitou dispozici, která se může a nebo nemusí projevit v různém prostředí a při různém způsobu života. Spoléhat se na svoji odolnost vůči alkoholu bylo ale riskantní. Nevíme například, co říkají na “bezproblémové” pití známých paní B jejich játra.

Návykové léky a drogy - z bláta do louže
Definice, kterou jsme uvedli u závislosti na alkoholu platí i u jiných návykových látek a k posouzení toho, jestli je člověk závislý na jiných drogách, se dá použít i výše uvedený “Dotazník závislosti”, jenom se místo v otázkách alkohol dosadí jiná návyková látka.

Občas někoho napadne nahradit alkohol jinou látkou nebo přejít od alkoholu k drogám. Je jasné, že si tak nepomůže. Výsledkem může kombinovaná závislost na alkoholu a jiné návykové látce s komplikovaným odvykacím stavem a větším rizikem duševních nebo tělesných problémů.

To jistě neznamená, že byste měli odmítat veškeré léky, které vám předepíše váš lékař. Ale předepisující lékař by měl o vaší závislosti vědět a měl by vám ordinovat léky, které jsou účinné a přitom bezpečné.

Dotazník závislosti

Škodlivé užívání alkoholu
Dotazník CAGE
AUDIT - test ke zjišťování poruch působených alkoholem

Všechny následující otázky se týkají období posledních 12 měsíců. Vyberte tu z následujících odpovědí, která se nejvíc blíží skutečnosti, a poznamenjte si ji.

1. Cítil jste během posledních 12 měsíců silnou touhu nebo nutkání pít alkohol? Ne
Někdy
Často
2. Nedokázal jste se ve vztahu k alkoholu ovládat? (Pil jste i tehdy, když to bylo nevhodné, nebo jste vypil víc, než jste původně chtěl?) Často
Někdy
Ne
3. Měl jste tělesné odvykací potíže (“absťák”) po vysazení alkoholu (např. nejčastěji třes po ránu)? Ne
Někdy
Často
4. Zvyšoval jste dávku alkoholu, abyste dosáhl účinku, původně vyvolaného nižší dávkou? Často
Někdy
Ne
5. Zanedbával jste dobré záliby kvůli alkoholu nebo jste potřeboval víc času k získání a k užívání alkoholu či k zotavení se z jeho účinku? Ne
Někdy
Často
6. Pokračoval jste v pití alkoholu přes škodlivé následky, o kterých jste věděl? Často
Někdy
Ne

Vyhodnocení:

Spočítejte odpovědi často a odpovědi někdy.

0 odpovědí často a někdy znamená, že se patrně nejedná se o závislost.
1 až 2 odpovědi často a někdy - tento výsledek vyžaduje důkladnější vyšetření.
3 až 6 odpovědi často a někdy znamenají, že se patrně jedná o závislost.

Kromě závislosti na alkoholu je v mezinárodní klasifikaci nemocí ještě pojem “škodlivé užívání”. Co to znamená?

F10.1 Škodlivé užívání alkoholu

Vzorec přijímání alkoholu, který poškozuje zdraví. Poškození může být tělesné nebo duševní (např. epizody depresivní poruchy, objevující se druhotně při těžkém pití).

Paní B: Ty vaše definice jsou strašně složité. Mám ráda jednoduché testy v časopisech, neznáte nějaký test na pití?

Autor: Ten úplně nejjednodušší se jmenuje CAGE:

CAGE

1. Cítila jste někdy potřebu své pití snížit? Ano
Ne
2. Dráždila Vás někdy kritika vašeho pití? Ano
Ne
3. Měla jste kvůli pití pocity viny? Ano
Ne
4. Pila jste někdy po ránu, abyste se probrala? Ano
Ne

Vyhodnocení:

3 a 4 kladné odpovědi znamenají vysokou míru pravděpodobnosti, že je člověk na alkoholu závislý.
2 kladné odpovědi znamenají podezření, že by se o závislost mohlo jednat.
1 kladná odpověď může být podnětem pro další lékařská vyšetření.

Autor: Ještě bych dodal, že testy jsou velmi užitečná věc. Člověk si po jejich vyplnění často uvědomí svůj problém. A udělá tak důležitý krok k jeho překonání. Odborníci Světové zdravotnické organizace např. zjistili, že prosté vyplnění jednoho takového dotazníku vedlo u 10 procent mužů a 31 procent žen, kteří problémově pili, ke snížení spotřeby alkoholu. Protože máte ráda testy, nabídnu vám ještě další.

AUDIT - test ke zjišťování poruch působených alkoholem

Z možností, které se Vám nabízejí jako odpovědi, zvolte tu, která se nejvíce přibližuje skutečnosti. Poznamenejte si číslice v závorce příslušející této odpovědi. V testu se používá pojem “ standardní sklenice”. Standardní sklenicí se rozumí v této verzi dotazníku půl litru 12° piva, 2 “deci” přírodního vína nebo 0,05 l (“půldeci”) destilátu. Otázky 1. až 8. se týkají posledních 12 měsíců.

1. Jak často pijete nápoje obsahující alkohol včetně piva? 0 - Nikdy
1 - Jednou za měsíc a méně
2 - 2-4x za měsíc
3 - 2-3x týdně
4 - 4x nebo více za týden
2. Kolik standardních sklenic vypijete během typického dne, kdy pijete? (Jedna standardní sklenice odpovídá půl litru 12° piva, 2 “deci” vína nebo “půldeci” destilátu.) 0 - Nejvýše 1
1 - 1,5 až 2
2 - 2,5 až 3
3 - 3,5 až 3
4 - 5 a více
3. Jak často vypijete 3 nebo více standardních sklenic při jedné příležitosti? (Jedna standardní sklenice odpovídá půl litru 12° piva, 2 “deci” vína nebo “půldeci” destilátu.) 0 - Nikdy
1 - Méně než jednou za měsíc
2 - Jednou za měsíc
3 - Jednou za týden
4 - Denně nebo téměř denně
4. Jak často jste během posledních 12 měsíců zjistili, že nejste schopni přestat pít, když jste začali? 0 - Nikdy
1 - Méně než 1x za měsíc
2 - 1x za měsíc
3 - 1x týdně
4 - Denně nebo téměř denně
5. Jak často jste kvůli pití během posledních 12 měsíců neudělali to, co se od Vás běžně očekávalo? 0 - Nikdy
1 - Méně než 1x za měsíc
2 - 1x za měsíc
3 - 1x za týden
4 - Denně nebo téměř denně
6. Jak často jste během posledních 12 měsíců potřebovali hned ráno sklenici alkoholického nápoje (počítá se i pivo), abyste mohl fungovat po předchozím vydatném pití?
0 - Nikdy
1 - Méně než 1x za měsíc
2 - 1x za měsíc
3 - 1x za týden
4 - Denně nebo téměř denně
7. Jak často jste měli během posledních 12 měsíců pocity viny nebo výčitky svědomí kvůli pití?
0 - Nikdy
1 - Méně než 1x za měsíc
2 - 1x za měsíc
3 - 1x za týden
4 - Denně nebo téměř denně
8. Jak často během posledních 12 měsíců jste nebyli schopni si vzpomenout, co se dělo předchozí večer, protože jste pili?
0 - Nikdy
1 - Méně než 1x za měsíc
2 - 1x za měsíc
3 - 1x za týden
4 - Denně nebo téměř denně
9. Byli jste nebo byl někdo jiný zraněn v důsledku vašeho pití?
0 - Nikdy
1 - Ano, ale ne v posledních 12 měsících
2 - Ano, během posledních 12 měsíců
10. Byl někdo z příbuzných nebo přátel, nějaký lékař nebo sociální pracovník znepokojen Vašim pitím a navrhoval vám, abyste pili méně?
0 - Nikdy
1 - Ano, ale ne v posledních 12 měsících
2 - Ano v posledních 12 měsících

Vyhodnocení:

Nyní sečtěte čísla, která jste zakroužkovali. Pokud součet dosahuje 8 bodů a více, máte s alkoholem určitý problém.

Vyšší hodnoty v otázkách 1. až 3. svědčí pro nebezpečné pití.
Vyšší hodnoty v otázkách 4. až 6. svědčí pro závislost na alkoholu.
Vyšší hodnoty v otázkách 7. až 10. svědčí pro škodlivé pití alkoholu.

Autor: Prim. MUDr. Karel Nešpor, CSc.