Medicína

Návyk na alkohol se dá překonat


Kategorie: Problémy s alkoholem 
22.únor 1999
Paní B mi nedávno řekla: “Je pravda, že jsem začala víc pít, když jsem měla problémy v rodině. Teď ale už problémy v rodině nemám, ale piju dál. Dá se s tím něco dělat?” Odpověď na otázku paní B je obsažena v názvu této kapitoly.

Rozpoznání psychické závislosti v jejích “převlecích”
Nepřipomínat si příjemné prožitky související s alkoholem
Pasivně pozorovat myšlenky a pocity
Signál, talisman, deník, symbol abstinence
Prostě vydržet
Připomínat si výhody abstinence
Přeladění a rozptýlení
Autosugesce
Princip opaku
Zásada Anonymních alkoholiků abstinovat právě dnes
Přijetí abstinence jako samozřejmosti a trvalého stavu
Promluvit s někým, kdo pochopí a pomůže

Zamysleme se nad tím, jak návyk, přesněji řečeno závislost, překonat. Je samozřejmé, že nemůžete používat všechny postupy, o nichž bude řeč, současně. Navrhnu vám něco jiného. Vyzkoušejte si je a držte se těch, které se vám osvědčí. Výzkumy prováděné v této oblasti svědčí o tom, že ve výhodě jsou ti, kdo umí a používají více způsobů.

Rozpoznání psychické závislosti v jejích “převlecích”
Kdyby za někým závislost na alkoholu přišla a prostě mu řekla: “Dej mi svoje játra”, každý by před závislostí utekl. Proto aby psychická závislost dostala svoje játra, o které jí jde, používá lstivé převleky. Třeba takové:
“Pro jednou se nic nestane.”
“Potřebuješ si odpočinout.”
“Nikdo to nepozná.”

Když dokážete převlečenou závislost poznat, mnohem snadněji se jí ubráníte.

Nepřipomínat si příjemné prožitky související s alkoholem
Co bylo, to bylo a už se to nikdy nevrátí, neboli, jak říká filozof: “Nevstoupíš dvakrát do téže řeky.” Alkohol bývá pro člověka, který si na něm vytvoří závislost zdrojem velkého utrpení. Období bezstarostného pití patří minulosti. Je třeba to přijmout a podle toho jednat.

Pasivně pozorovat myšlenky a pocity a nereagovat na ně
Tento postoj nezaujatého diváka velmi připomíná techniku vnitřního ticha popsanou v kapitole o józe. Je to účinný postup.

Signál, talisman, deník, symbol abstinence
K takovým symbolům patří speciální bankovka, jejíž výrobu jsme již popsali v části Jak je to s pevnou vůlí?. Dalšími oblíbenými symboly jsou velbloud (vydrží 24 hodin se nenapít), kaktus (sucho kaktusům svědčí), ametyst (od starověku je tento polodrahokam symbolem střízlivosti a zdrženlivosti. Navíc se tradičně považuje za léčivý kámen).

Symboly abstinence můžete nosit při sobě anebo je strategicky umístit na nebezpečná místa. Takovým nebezpečným místem mohou být východové dveře z vašeho bytu, telefon, lednice apod.

Prostě vydržet
Paní B se zeptala, jak dlouho trvá chuť se napít. Je to výborná otázka. Trvá různě dlouho, ale nejdůležitější je to, že začíná a končí. Stačí prostě vydržet a chuť zmizí. Období, kdy je člověk sužován touhou po alkoholu, se dá zkrátit tím, že něco podniknete. Ale i když nepodniknete a vydržíte, vyhrála jste. Jak je to s chutí se napít, si můžeme znázornit na jednoduchém obrázku:

 

V krizi je vy výhodě ten, kdo má “suchý dům”. Co je to suchý dům si ukážeme na následujícím příběhu. Pan A jednou v návalu odhodlání vylil všechny alkoholické nápoje, které měl doma, do záchodu a ještě pro jistotu spláchl. Pak mu ale začalo vrtat hlavou: “Co kdyby přišla návštěva, co jí nabídnu?”

Pane A, zanechte pochybností. Návštěvě i vám jenom prospěje, když budete pít dobrý čaj, kávu, minerálku nebo tonik. Vylitím veškerého alkoholu jste právě zahájil éru suchého domu. Kdyby vás i chuť na alkohol dočasně přemohla, ve svém suchém domě jste v bezpečí. A než byste si něco sehnal, krize může pominout, chuť vás přejde a vy budete opět pánem sebe sama.

Připomínat si výhody abstinence nebo v ohrožení nevýhody alkoholu či drog
K tomu můžete použít postup “Kartička kamarád” popsaný v části Jak je to s pevnou vůlí?.

Přeladění a rozptýlení
Vypít velké množství nealkoholického nápoje, udělat si radost, přeladit se relaxací, cvičením, jógou, koupelí, saunou, v přírodě, spánkem, za pomoci léčivých rostlin a mnoha jinými způsoby. Rozptýlení jako práce kutilství, hudba, četba, jídlo, kultura atd.

Autosugesce - jak přesvědčit sama sebe
Opakování určitého předsevzetí neboli autosugesce ve stavu relaxace navozeném nějakou relaxační technikou, případně před usnutím nebo krátce po probuzení má příznivé účinky. Jaké jsou hlavní zásady při volbě autosugestivní formule, nebo jak se říká v józe, sankalpy? Autosugesce by měla být jasná, spíše stručná a kladně vyjádřená. Jinými slovy neměl by se v ní vyskytovat zápor, například ve formě předpony “ne”. Příklady některých vhodných formulí pro lidi, kteří překonávají problémy s alkoholem:
Žiji zdravě.
Střízlivost je výhodná.
Jsem klidný a sebevědomý, alkohol je mi lhostejný.

Princip opaku
Lidské myšlení má sklon přeskakovat z jedné krajnosti do druhé. Je tedy účinnější vyvolat bezpečné myšlenky opačného zaměření, než nebezpečné myšlenky odhánět.

Zásada Anonymních alkoholiků abstinovat právě dnes
Je to osvědčená zásada Anonymních alkoholiků, o této organizaci bude ještě řeč. Někdo si nedokáže představit, že by po celý další život nevypil ani kapku alkoholu. Naprosto není nutné, aby si něco takového představoval. Novomanželka, která by se trápila vizí několika vagónů špinavého nádobí, které za manželství umyje, by si asi pokazila svatbu. V průběhu let nádobí postupně umyje a ani jí to nepřijde. Proto i vy abstinujte právě dnes. Další den abstinujte také dnes. Dny se budou skládat jeden k druhému a budou z nich týdny, měsíce a roky. Tato zásada nás také učí, že každý den abstinence má velkou cenu. Symbolem této zásady je velbloud, o kterém jsme hovořili v této kapitole v partii “Signál, talisman, deník, symbol abstinence”. Tedy stručně: Dnes abstinuji a zítra se uvidí! 

Přijetí abstinence jako samozřejmosti a trvalého stavu
Někdo zkouší sám se sebou smlouvat, kolik alkoholu ještě ano, kolik už ne, jaký druh alkoholického nápoje a jaký ne, kdy ano a kdy ne. Pokud jste zjistili, že pokusy o kontrolované pití, o kterém bude ještě řeč, se pro vás nehodí, přijměte to. Abstinence je pro vás jasně výhodnější, nepřipusťte proto vnitřní diskusi na toto téma. Abstinuji a basta!

Promluvit s někým, kdo pochopí a pomůže
Ten někdo může být váš terapeut, psychoterapeutická skupina, organizace Anonymních alkoholiků, dobrý přítel nebo i někdo z rodiny. Další možností je to, že se vy sám budete podílet na léčbě jiných lidí, např. právě při skupinové psychoterapii nebo v organizaci Anonymních alkoholiků. Utvrdíte se tak v abstinenci.

Autor: Prim. MUDr. Karel Nešpor, CSc.