Medicína

Hazardní hra škodí, ale hraní si může léčit


Kategorie: Problémy s hazardem 
08.únor 1999
.

Poezie
Hudba
Malování
Dramatické umění

Mezi hazardní hrou a hraním si jen tak, kdy člověk netouží po výhře a nesoupeří ani sám se sebou, je velký rozdíl. Hazardní hra škodí, kdežto hraní si může léčit. Pojďme si tedy chvíli hrát.

Poezie

Každý asi někdy zkoušel napsat básničku. Ne, nechci z vás dělat Vrchlického nebo Seiferta. Jde o to vyjádřit, co cítíte. Na poučky o rytmu nebo verších ze školy při tom klidně zapomeňte. Důležité je, že tím si své pocity uvědomíte a vyjádříte je. Dokážete tak sám sebe lépe vnímat, přijímat se a lépe se i ovládat. Pro zajímavost uvádím, že v Kalifornii existuje už skoro 30 let Institut pro léčbu poezií. Následuje pár tipů, jak poezii v psychoterapii využívat:

  • V určité náladě si vyberte právě takové verše, které souzní s onou náladou. Při muzikoterapii - léčení hudbou - se tomu říká “level princip” (volně přeloženo zásada podobného vyladění).
  • Básně můžete číst s někým, kdo je vám blízký a porozumí vám. O té či oné básni, myšlence anebo pocitech, které ve vás vyvolávají, můžete hovořit a dost možná zjistíte, že vás napadají věci a souvislosti, které by vás jinak nenapadli. Podobně může s poezií pracovat i skupina.
  • S textem rozmlouvat. Něco ve vás možná vyvolá pocit spřízněnosti a budete to chtít rozvinout. Nebo právě naopak bude vaše vnitřní zkušenost v něčem jiná. Zkuste odpovědět na něčí báseň vlastní básní. Takové výměny básní byly běžné ve starém Japonsku.
  • Pocity, které ve vás ta či ona báseň vyvolala, můžete vyjádřit i jinak - v próze, kresbou nebo třeba hrou na nějaký hudební nástroj (to, že jste na něj možná nikdy nehráli, vůbec nevadí). Vznikne něco, co možná potěší i druhé nebo to zůstane jen vám. Sebevyjádření má velkou cenu v každém případě. Schopnost uvědomovat si vlastní pocity a vhodně je projevit může předejít i různým nemocem. Někdy se dokonce tvrdí, že právě okolnost, že ženy většinou dokáží lépe projevovat pocity, je jedním z důvodů, proč se dožívají vyššího věku.
  • Náhodně nějakou knihu dobrých básní otevřete na libovolném místě a nechte prst spočinout na určitém verši. Přečtěte si tento text a přemýšlejte, zda a v čem a jak souvisí s vaší současnou situací, s tím, co cítíte a jak žijete.
  • Vyberte si část básně nebo myšlenku, které vás něčím přitahují a jímž chcete hlouběji porozumět. V duchu si je znovu a znovu opakujte. Rozumová vysvětlení, která vás budou napadat, odsouvejte stranou. Nejde o myšlenkové konstrukce, ale o pocit a intuitivní porozumění. Meditaci o hlubším smyslu můžete provádět téměř kdykoliv. Zvlášť zajímavé ale budou vaše pokusy ve stavu klidu a uvolnění, které navodíte nějakou relaxační nebo meditační technikou. Podobný stav vědomí také nastává krátce před usnutím či brzy po probuzení. Je pochopitelné, že k takovému účelu se zvláště dobře hodí verše duchovního obsahu jako např. následující text ze staroindické Kaušitaki Upanišad.

      Není to jen chuť, které bychom měli chtít rozumět,
      měli bychom znát Chutnajícího.

      Není to jen čin, kterému bychom měli chtít rozumět,
      měli bychom znát Konajícího.

      Nejsou to jen radost a bolest, kterým bychom měli chtít rozumět,
      měli bychom znát Prožívajícího.

Hudba

Vyznačuji se naprostým nedostatkem hudebního sluchu, takže notami nebo stupnicemi vás trápit nemohu, i kdybych chtěl. Něco ale přesto navrhnu. Vezměte nějaký nástroj, třeba zobcovou flétnu, činelky, triangl, harmoniku, zvonek nebo xylofon (všechny uvedené se dají pořídit poměrně levně). Nepřemýšlejte o notách, i když je třeba znáte, a vyjadřujte hrou různé věci. Můžete například zahrát jak se teď cítíte, jak se díváte do budoucna, nač se těšíte, co cítíte vůči tomu kterému člověku a co si s ním potřebujete vyjasnit. Můžete nechat různé části své osobnosti, aby zahrály svou melodii (například chlap ve vás, dítě, naivka, idealista, mudrc, hrdina). Vůbec není náhoda, že hudba má blízko k duchovním věcem prakticky ve všech tradicích a kulturách. Připadá vám to směšné? V současných Spojených státech se velmi rozmohlo amatérské bubnování. Do velkých bubnů i malých bubínků mlátí lidé každého věku a různých povolání, dokonce i vážení obchodníci a manažeři. Podle zpráv z novin některé velké firmy a i zdravotnická zařízení organizují společné bubnování. Věří totiž, že se tak odstraňuje napětí, mírní deprese, předchází nadměrnému stresu a pomáhá týmové spolupráci.

Malování

Mladí lidé každého věku rádi malují a kreslí. Zase nejde o to, vytvořit umělecké dílo, ale vyjádřit to co cítíte. Z Orientu pochází tradice kreslení mandaly. Mandala znamená magický kruh symbolizující celistvost a úplnost, tedy opak toho, co často cítíme, totiž že něco chybí a něčeho se nedostává. Základní motiv kruhu můžete samozřejmě doplnit dalšími symboly nebo motivy.

Můžete také nakreslit obrázek např. na téma:

  • Má cesta životem.
  • Setkání s moudrým starcem nebo dobrou vílou.
  • Jak chci, aby můj život vypadal za deset let.
  • Vítězný boj s drakem.
  • Vznešenost skromného a neokázalého života.
  • Můj erb (do erbu patří symboly síly, ctnosti a hrdinských činů jeho nositele).

Dramatické umění

V psychoterapii při léčení různých problémů a při rozvíjení osobnosti se používá často a s úspěchem. Ani v tomto případě nevyčerpávají následující příklady zdaleka všechny možnosti.

1. Příprava na obtížnou situaci: Člověk si obtížnou situaci doma přehraje “na nečisto”, takže potom ji zvládá lépe. Takto se američtí kandidáti na úřad prezidenta připravují na důležité předvolební televizní debaty. Co myslíte, nebylo by užitečné předem si nacvičit, co budeme říkat:

  • Když se budete ucházet o zaměstnání.
  • Když bude potřeba někomu vysvětlit, že máte problém s hazardní hrou.
  • Když se budete chtít usmířit s manželkou.
  • Když budete vyjednávat s věřitelem.
  • Když budete odmítat pozvání nějakého pochybného známého do hospody nebo herny.

2. Lepší porozumění druhým: Přehrajte si, co říkal někdo, kdo je pro vás důležitý. Zopakujte pokud možno doslova to, co řekl, podle možností napodobte i výraz tváře a tón hlasu. Co si při tom asi myslel, jak uvažoval, co cítil, oč mu šlo? Kdo druhým lépe rozumí, dokáže se s nimi dohodnout, snadněji spolupracovat a lépe vycházet. To je důležitá věc.

3. Lepší porozumění sobě: Můžeme si představit, jako by v každém člověku byla spousta malých človíčků, kteří se navzájem vůbec nemusí podobat a dokonce ani shodovat. To, co vnímáme jako jednání člověka, je často výsledkem různých a často protichůdných sil. Chcete lépe porozumět, proč jste to či ono udělal nebo řekl? Nechte tu část své osobnosti, která je za to především odpovědná, vysvětlit své důvody. Pak jí můžete navrhnout, aby se domluvila nebo poradila s jinými částmi vaší osobnosti, s těmi moudřejšími, zdravějšími a laskavými. Nebo jiný příklad, řekněme, že máte nějakou bolest bez závažné tělesné příčiny (třeba bolest hlavy) nebo duševní trápení. Nechte človíčka ve vás, který vám tyto problémy působí, vysvětlit důvody, proč vám dělá bolest. Človíček, který působí bolest možná potřebuje něco vysvětlit, pomoci, potěšit apod. Pak možná nechá vaší hlavu nebo nervy na pokoji.

Autor: Prim. MUDr. Karel Nešpor, CSc.